Nyártól a Real Madridot erősítheti a brazil csodagyerek

A brazil válogatott győztes találatát a Palmeirasban futballozó Endrick szerezte a 80. percben Anglia ellen. Egy gyors támadás végén Vinícius lövését még védte Pickford, ám a kipattanóra érkezett Endrick, aki a kapuba passzolta a labdát. A Wembley-ben való szereplése csak a harmadik válogatott meccse volt, gólja mindössze kilenc perccel a beállása után született. A 17 éves és 246 napos tinédzser 1994 óta a legfiatalabb játékos, aki gólt szerzett a brazil válogatottban.

Endrick – teljes nevén Endrick Felipe Moreira de Sousa – 11 évesen csatlakozott a Palmeiras ifjúsági csapatához. Először akkor keltette fel a nemzetközi megfigyelők figyelmét, amikor 2022 áprilisában egy franciaországi ifjúsági tornán öt találattal gólkirály lett. Még abban az évben, októberében debütált a Palmeiras felnőttcsapatában, ugyanabban a hónapban, amikor szülei a Chelsea vezetőivel az átigazolásáról tárgyaltak. A londoni klub vezetőivel nem tudtak megegyezni, erre a Real Madrid lecsapott az újabb brazil tehetségre.

Így amikor Endrick júliusban betölti a 18. életévét Madridba költözik, ahol olyan világklasszisokkal játszhat együtt, mint honfitársa, Vinícius Junior és Rodrygo, az angol Jude Bellingham és a francia Kylian Mbappé.

A BBC beszámolója szerint teljesítményéről áradoztak a szakemberek, Joe Cole korábbi angol válogatott szerint: „Azt hiszem, van benne egy kis Romario. Az mozdulat, ahogy eltolja a labdát, és hasonló az öröm az arcán is. A legfiatalabb játékos, aki valaha gólt szerzett a Wembley-ben. Kiváló.”

A brazil és az Arsenal korábbi középpályása, Gilberto Silva így nyilatkozott: „Nagyszerű kezdés, nem is lehetett volna jobb számára. Arra számítunk, hogy láthatjuk még sokszor remekül teljesíteni.”

Tim Vickery dél-amerikai futballszakértő szerint: „Endrick egy csodagyerek.”

Dorival Junior brazil szövetségi kapitány szerint, aki győztes meccsen mutatkozott be a válogatott élén: „Az idő majd megmutatja, ki lehet ebből a fiúból. Most úgy gondolom, hogy ha ilyen marad a hozzáállása, akkor minden bizonnyal nagyon fontos név lesz a brazil és a világ labdarúgásában. A fiatal játékosokra nem jellemző adottságai vannak, ráadásul van egy támogató családi háttere is” – hangsúlyozta Dorival Junior.

A magyar válogatott Európa-bajnoki csoportellenfele, a német labdarúgó-válogatott kétgólos győzelmet aratott Lyonban a francia csapat vendégeként a szombati barátságos mérkőzésen. A Nationalelf már az első percben vezetést szerzett a Bayer Leverkusenben remeklő Florian Wirtz találatával, a végeredményt pedig az Arsenal sztárja, Kai Havertz állította be a második félidő elején a vb-ezüstérmes rivális ellen.

A 34 éves Tomi Kroos visszatérése remekül sikerült a válogatottba, a kezdőrúgásból remek labdával indította Florian Wirtzet, aki a bal felső sarokba lőtt. A húszéves játékos hét másodperccel a kezdés után szerezett gólt, amely német rekordbeállítás. A korábbi leggyorsabb rekordot Lukas Podolski tartotta, Ecuador ellen 2013-ban lőtt góljával, amely alig haladta meg a hét másodpercet.

A magyarok másik Európa-bajnoki csoportriválisa, a svájci csapat gól nélküli döntetlent játszott Koppenhágában a szintén a nyári, németországi kontinensviadalra készülő Dániával.

Elolvasom a cikket