Veszélyesek lehetnek idén a szúnyogok – ezekre a tünetekre érdemes odafigyelni

A betegségek, például a dengue és a malária esetei 2019 óta nem látott mennyiségben fordulnak elő – figyelmeztetett a brit Egészségbiztonsági Ügynökség. A fertőzések tünetei közé tartozik a láz, erős fejfájás, fájdalom a szem mögött, az izmokban, az ízületekben és a hasban, étvágytalanság, hányinger és hányás.

Tavaly Angliában, Walesben és Észak-Írországban 634 dengue megbetegedést jelentettek hazatérő utazóknál. Az öt évvel ezelőtti 790-hez képest. 2023-ban a legtöbb esetet Dél-Ázsiából és Délkelet-Ázsiából, különösen Indiából jelentették, de egyre több esetet jelentettek Közép-Amerikából és a Karib-térségből is – közölték a kormányzati tisztviselők.

2023 januárja és októbere között Angliában is 1637 esetet erősítettek meg, ami megközelíti a Covid-19 világjárványt megelőző évben az Egyesült Királyságban bejelentett 1719 esetet. Angliában 1637 maláriás megbetegedést erősítettek meg 2023 januárjától októberéig. Az esetek visszatértek a járvány előtti szintre, ami hasonló a 2019-ben az Egyesült Királyságban bejelentett 1719 esethez, és szorosan illeszkedik a 2010 és 2019 között bejelentett 1612 eset átlagához.

Az orvosok szerint létfontosságú, hogy a rutinszerű gyermekkori védőoltások naprakészek legyenek, a szükséges gyógyszereket fel kell tölteni, és érvényes utasbiztosítást is kell kötni, amely a teljes utazást és a tervezett tevékenységet fedezi. Az utazók úgy védekezhetnek, hogy „rovarriasztót használnak, a szabad bőrfelületet letakarják, és háló alatt alszanak, ahol nincs légkondicionáló”.

Dr. Philip Veal, az UKHSA közegészségügyi tanácsadója számos olyan lépést vázolt fel, amelyeket az utazók megtehetnek a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Ezek közé tartozik a rovarriasztó szerek használata, a fedetlen bőr eltakarása és a kezelt háló alatt alvás. A szakember elmondta: „A világjárvány után az utazási korlátozások feloldását követően megnőtt az utazások száma, úgy nőttek a szúnyogok által terjesztett súlyos fertőzések is. Az emberek egyszerű lépésekkel csökkenthetik az olyan fertőzések kockázatát, mint a malária, a dengue és a zika.

A szúnyogok által terjesztett fertőzések tünetei
Láz
Súlyos fejfájás
Fájdalom a szem mögött
Izom-, ízületi és hasi fájdalom
Étvágytalanság
Hányinger
Hányás

Elolvasom a cikket