A lőszerhiánynál is jobban szenvednek a létszámhiánytól az ukránok

„A harci morál a fronton még mindig nagyon magas. De az egy évvel ezelőtti, az offenzíva kezdete előtti látogatásomhoz képest bizonyos céltalanság érzékelhető. Akkoriban egyetlen célt kellett elérni: áttörni az orosz védelmi vonalakat. Jelenleg inkább a perspektíva hiánya tapasztalható a csapatok körében” – nyilatkozta a német sajtónak Franz-Stefan Gady katonai tanácsadó és elemző, miután a frontra látogatott.

Az ukrán hadseregnek naponta két-háromezer lőszerre van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa a védelmi stratégiát. Ukrajnának jelenleg még van elegendő tüzérségi lőszere ehhez, de úgy tűnik, hogy egyre fogynak a készletek. Ráadásul ha jóvá is hagyják az amerikai segélycsomagot, az hetekig nem érkezhet meg az orosz–ukrán háborúba.

A tanácsadó szerint a fő probléma a személyzet hiánya.

„Ez a legnehezebb probléma, és nem lehet azonnal megoldani. Hónapokba telik, mire új katonákat tudnak a frontra küldeni, és valószínűleg nem lesznek készen a nyár vége előtt. Megfelelően ki kell képezni őket, mert a rosszul kiképzett katonák bevetése növeli a magas veszteségek kockázatát, csökkenti a motivációt és a harci hatékonyságot – amint azt a tavalyi ellentámadás is megmutatta. Mi Nyugaton azonban osztozunk a felelősségben a személyzeti helyzetért.”

Gady ezzel arra utalt, hogy hamarosan nyugati katonák is érkezhetnek az orosz–ukrán háborúba.

Elolvasom a cikket