AfD-listavezető: A DEXIT nem szerepel a tervek között – INTERJÚ

Nagy Áron
2024. március 25. hétfő. 12:01

A mainstream sajtó azzal riogat, hogy Önök kivezetnék Németországot az EU-ból. Valóban ez a szándékuk, vagy a DEXIT helyett inkább a jelenlegi keretek megváltoztatásában gondolkoznak, mint a magyar kormány?

Nem, a DEXIT nem szerepel a választási programunkban. Sőt, kifejezetten elkötelezettek vagyunk az európai együttműködés mellett, de az EU a jelenlegi állapotában erre alkalmatlan. Ezért szeretnénk átalakítani az európai nemzetek uniójává, amelyben az együttműködés ismét ezen az elven alapul: Együtt, ahol szükséges, egyedül, ahol lehet. Európa külső határainak védelmét például egyértelműen közösen kell szabályozni, és természetesen a közös belső piacunkhoz való hozzáférést is közösen kell kezelni.

Óriási ellenszélben hajóznak, de a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az AfD talán még soha nem volt ilyen erős. Milyen a hangulat Németországban? Miért akarnak az emberek egy rendszerkritikus pártra szavazni?

A németeket nagyon rosszul érinti a „jelzőlámpa koalíció” politikája. Ez és a brüsszeli intézkedések elszegényedéshez vezetnek, Németország elszigetelődik, nem ismerik el hazájukat, és egyre inkább ki vannak téve a háború veszélyének is. Az emberek ezt érzik, és ez egyre fogékonyabbá teszi őket a programunk iránt. Mert mi az elszegényedéssel, az elszigetelődéssel, az elidegenedéssel és a háborúval szemben a jólét, a kohézió és a béke politikáját, valamint a migráció kritikáját állítjuk.

Mit gondolnak az EU gazdasági és politikai súlyáról, nemzetközi szerepéről, és Emmanuel Macron stratégiai autonómiára vonatkozó elképzeléséről?

Macronnak néha jó ötletei vannak, de miközben néha jó ötletei vannak, mindig elmarad a megvalósításuk. Egy dolog világos számunkra: ebben a többpólusú világban, amely már régen valósággá vált, nem maradhatunk örökké a hidegháború mentális korlátai között. Semmi baj nincs az Egyesült Államokkal való jó kapcsolatokkal, de miért ne nyújthatnánk ki a karunkat együtt minden irányba, és mondhatnánk azt: megvannak a saját érdekeink, és azokat meg fogjuk határozni, majd meg is fogjuk valósítani?

Mit gondolnak konkrétan a migrációról, a zöld átállásról és Ukrajna támogatásáról? Talán ezek az idei választások kulcskérdései.

Az ön által említett szavak nem mások, mint a haza elvesztése, a szegénység és a háború „jelzőlámpás” hármasának parafrázisa – ezek valóban a választási kampány kulcskérdései, amelyekre mi a migráció kiritkájával, a jólét és a béke politikájával válaszolunk.

Ursula von der Leyen ismét az Európai Bizottság elnöke akar lenni. El tudja képzelni, hogy támogassák őt? Vagy a személyével szemben is alternatívát fognak kínálni?

„UvdL-t” nem lehet jó lelkiismerettel támogatni. Hogy saját jelöltet állítunk-e az ID-s barátainkkal együtt, az még nem biztos, de feltételezem, hogy igen.

Milyen egyéb eredményekre számít? Nemcsak az AfD teljesítményére gondolok, hanem a nagy pártcsaládok teljesítményére is. Megerősödhet a szuverenista tábor?

Tizenöt százalék feletti jó eredményt várok. Ez jó eredmény lenne számunkra, mivel az uniós választásokon nem érvényes az öt százalékos küszöb. Ebből különösen a kisebb pártok profitálnak. Egyébként egy egyértelmű bizalmatlansági szavazásban reménykedem, mind a „jelzőlámpa koalícióval”, mind a CDU/CSU-val szemben – mert ők még mindig Merkel és „meg tudjuk csinálni” pártja. Ez a +15 százalék jó alaphangot teremtene a tartományi választásokhoz.

Elolvasom a cikket