Csodadió a magas koleszterinszint ellen

Gazdag antioxidáns-forrás

A dió más dióféléknél magasabb antioxidánsszintjéről ismert, ami a benne található E-vitaminnak és a polifenol nevű növényi vegyületnek köszönhető.

Egy egészséges felnőtteken végzett kis tanulmány szerint a dióban gazdag ételek fogyasztása megakadályozta a „rossz” koleszterin (LDL) oxidatív károsodását étkezés után.

A „rossz” koleszterin felhalmozódása az erekben érelmeszesedéshez vezethet. Ezért a dió fogyasztása az egyik legelőnyösebb lehetőség lehet ebből a szempontból.

Az omega–3 kincsesbányája

A diónak a többi dióféléhez képest gazdagabb omega–3-tartalma is az egyik legegészségesebb élelmiszerré teszi. Egy 28 grammos adag 2,5 gramm omega–3-at tartalmaz.

A növényekből, köztük a dióból származó omega–3 zsírsavat alfa-linolénsavnak (ALA) nevezik. Ez egy olyan esszenciális zsír, amelyet az étrendünkből kell bevinnünk.

Az Institute of Medicine szerint a megfelelő napi ALA-bevitel 1,1–1,6 gramm között mozog. Ez azt jelenti, hogy egy adag dió már fedezi ezt a szükségletet.

Tanulmányok szerint minden egyes gramm ALA napi fogyasztása tíz százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát.

Csökkenti a gyulladást

A dióban található polifenolok segíthetnek a gyulladás leküzdésében. A polifenolok egy alcsoportja, az ellagitanninok csökkenthetik a gyulladást.

A bélben lévő hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitineknek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védelmet nyújtanak a gyulladás ellen.

A dióban található omega–3 zsírsavak, a magnézium és az arginin aminosav szintén csökkenthetik a gyulladást. Ez lehetővé teszi, hogy egy nagy lépést tegyünk az egészségesebb élet felé.

Elolvasom a cikket