Csupán napi négy csészével kell fogyasztania ebből az italból, és egy életre elkerüli a bélrák

A napi két-négy csésze kávé fogyasztása a betegségben szenvedőknél jelentősen csökkenti a betegség kiújulásának valószínűségét.

A Hollandiában élő 1719, I–III. stádiumú vastagbélrákos beteg adatainak elemzése során megállapították, hogy a napi több mint négy csésze kávé fogyasztása 32 százalékkal csökkentette a kiújulás kockázatát azokhoz képest, akik kevesebb mint két csésze kávét fogyasztottak. Emellett azt is megállapították, hogy a napi négy csésze kávé fogyasztása esetén volt a legalacsonyabb az összes halálozási kockázat – számol be az International Journal of Cancer (IJC).

A biztató eredmények ellenére a tudósok megjegyzik, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük azokat a mechanizmusokat, amelyek révén a kávé befolyásolhatja a bélrák prognózisát. Hangsúlyozzák, hogy ezek az új eredmények fontos lépést jelentenek a kávé szerepének megértésében az ilyen típusú rákban szenvedők egészségében, és további tudományos kutatásokra ösztönözhetnek ezen a területen, beleértve a kávé vastagbélrákos sejtekre gyakorolt, lehetséges hatásmechanizmusainak és a kávé egyes kóros folyamatok kialakulására gyakorolt hatásának vizsgálatát.

Elolvasom a cikket