Egy igazi vitaminbomba, szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, és remek alternatívája a rizsnek

Kétféle hajdinát vásárolhatunk az üzletekben, az egyik kezelt (pörkölt), a másik nyers. A halványzöldes szín jó jel, ez azt jelenti, hogy a hajdina nem esett át semmilyen hőkezeléses eljáráson, így vitamin- és ásványianyag-tartalmát teljes mértékben megőrizte; ugyanez nem mondható el a barnás, pörkölt hajdináról, amely azonban könnyebben beszerezhető.

A hajdina hatásai

1. A hajdina közismert arról, hogy jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, és lassítják az öregedés folyamatát. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a rizshez képest, amely ugyancsak nagyon egészséges, a csíráztatott hajdina 76-szor több antioxidánst tartalmaz.

2. A hajdina segíthet azokon is, akik túlsúlytól szenvednek, elhíztak, ugyanis a hajdina szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, valamint tartalmaz a szervezet számára könnyen emészthető fehérjét és szénhidrátokat.

3. A csíráztatott hajdina tartalmaz továbbá szerves savakat, oxálsavat, maleinsavat, almasavat, linolénsavat és citromsavat. Ezek felelősek a test sav-bázis egyensúlyáért, valamint a belek megfelelő működéséért.

4. A csíráztatott hajdina omega–3 zsírsav tartalma ugyancsak említést érdemel, ugyanis ez a fontos telítetlen zsírsav jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, csökkenti azok megbetegedésének, főképp az érszűkület kialakulásának lehetőségét.

5. Gazdag E- és B-vitaminokban, amelyek elengedhetetlenek az idegrendszer kielégítő működéséhez, továbbá a hemoglobin szintéziséhez és a megfelelő anyagcsere-folyamatokhoz. Az E-vitamin ezenkívül fontos azok számára, akik testüket fizikai igénybevételnek teszik ki, és segíti a sebek gyógyulását is.

Fontos! A csíráztatott hajdinát legkésőbb két napon belül fogyasszuk el. Ehető magában is, ezenkívül a hajdina kiválóan helyettesítheti a többi gabonafélét, legyen szó akár búzáról, lencséről vagy árpáról. A csíráztatott hajdinából nagyon finom salátát készíthetünk, de ugyanígy kásához, leveshez, zöldséges ételekhez is kiváló alapanyag, sőt, tejjel is nagyon finom és egészséges.

Elolvasom a cikket