Egy sokaknál jelentkező, evés utáni tünet rákot jelezhet

Az egészségügyi szakértők folyamatosan arra ösztönöznek bennünket, hogy legyünk tudatosak, és figyeljünk a testünkre a rák jeleire és tüneteire, amelyeket könnyen figyelmen kívül hagyhatunk vagy összetéveszthetünk valami mással. A korai diagnózis és kezelés a legjobb esélyt kínálja a túlélésre.

A Cancer Research egy listát állított össze 23 olyan gyakori és könnyen figyelmen kívül hagyható tünetről, amelyek arra utalhatnak, hogy valakinek rákja van, és orvoshoz kellene fordulnia. Az NHS szerint minden második emberből egynél rákos megbetegedés alakul ki élete során.

Azonban nemcsak a dohányosok és a vörös húst fogyasztók vannak veszélyben (bár mindkettő bizonyítottan növeli a kockázatot), mivel a rák különböző típusai egyébként egészséges embereknél is kialakulhatnak. És van egy olyan tünettípus, amelyet csak evés után lehet észrevenni: a tartós gyomorégés vagy emésztési zavar. A gyomorégés olyan érzés, mint egy savas reflux érzés a mellkasodban/gyomrodban vagy a torkodban evés után.

A John Hopkins Medicine orvosai elmagyarázták, hogy a gyomorégés, ha túl gyakran fordul elő, a Barrett-nyelőcső néven ismert állapothoz vezethet. Ilyenkor a szervezetünk úgy próbál némi sérülést kijavítani, hogy a nyelőcsövünk bélését olyan szövetre cseréli, mint amilyen a vékonybelünkben található. Bár a Barrett-nyelőcső önmagában nem káros, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a nyelőcsövünkben a rák egy fajtája, az úgynevezett nyelőcsőrák. Nem mindenki, aki ebben az állapotban szenved, kap rákot, de néhányan igen, és a betegség átterjedhet a nyirokcsomókra is.

Elolvasom a cikket