Előzetes letartóztatásba helyezték az első négy gyanúsítottat

MH/MTI
2024. március 24. vasárnap. 23:01
Frissítve: 2024. március 25. 6:59

Dalerzson Mirzojev (30 éves), Szaidakrami Racsabalizod (30 éves), Samszidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma vasárnap reggelre 154-re emelkedett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, és a terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek még további hét embert.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint vasárnap este jelent meg a két gyanúsított a moszkvai Baszmannij kerület bírósága előtt, ahol formálisan is vádat emeltek ellenük terrortámadás végrehajtása miatt.

A merénylet elkövetőjeként még péntek éjjel az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy a támadóknak ukrajnai kapcsolatai voltak, és oda akartak menekülni, amikor elfogták őket. Kijev azonban visszautasította, hogy köze lenne a krasznogorszki terrortámadáshoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Komszomolszkaja Pravda online kiadásában hétfőn megjelent publicisztikájában hangot adott álláspontjának, miszerint az Egyesült Államok a terrortámadással kapcsolatban megpróbálja tisztára mosni Ukrajnát, és az Iszlám Állam terrorszervezet emlegetésével próbálja önmagát és a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerét fedezni, amelyet maga hozott létre.

Elolvasom a cikket