Hihetetlen, daganatellenes tulajdonságokkal rendelkező anyagokat találtak a tudósok

A tengeri liliomok, más néven crinoidea, a tengeri gerinctelen állatok egy, a tüskésbőrűek közé tartozó osztálya. Ezeket az ősi tengeri élőlényeket élénk színezetük különbözteti meg, amely feltehetően a ragadozók elleni védekezést szolgálja.

A kutatók megállapították, hogy az ezekben az élőlényekben található quinoid jellegű vegyi anyagok potenciálisan jótékony tulajdonságokkal rendelkezhetnek. A kísérletek során a Phanogenia gracilis nevű crinoidából három új dimer vegyületet, a phanogracilin A-C nevű vegyületeket izolálták. Ezek az anyagok antioxidáns és antimikrobiális hatást mutattak, valamint hozzájárultak az idegsejtek fokozott túléléséhez, amikor a neurotoxinnak, a rotenonnak tették ki őket.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy az izolált vegyületek gátolták a Gram-pozitív S. aureus baktériumok és az élesztőszerű C. albicans gombák növekedését, valamint megakadályozták e mikroorganizmusok biofilmjeinek kialakulását. Ezek az eredmények lehetővé teszik, hogy a fanogracilineket ígéretes antimikrobiális hatóanyagoknak tekintsük.

A krinoidamintákat búvárok gyűjtötték a Dél-kínai-tengerben, a Lishon-sziget közelében, 3–9 méteres mélységben az Akademik Oparin R/V tudományos hajóútja során. A gyűjtést követően a gerincteleneket a további vizsgálatokhoz lefagyasztották.

Elolvasom a cikket