Holi – a világ legszínesebb fesztiválja + FOTÓK és VIDEÓ

Farkas Dániel
2024. március 25. hétfő. 17:56

Egyszerűen összefoglalva a tavasz beköszöntét és a jó gonosz feletti diadalát ünneplik ilyenkor a hinduk világszerte, azonban érdemesebb ennél mélyebbre ásni, hiszen ez az örömteli alkalom mélyen gyökerezik a hindu mitológiában és hagyományokban.

A Holi lényegében Prahlada és Holika legendájának állít emléket, amely az odaadás és az igazságosság győzelmét jelképezi a rosszindulat felett.

Prahlada Visnu jámbor követője volt, míg apja, a zsarnok démonkirály, Hiranyakashipu azt akarta, hogy istenként imádják őt az emberek. Amikor Prahlada nem volt hajlandó istenként tisztelni apját, Hiranyakashipu égtelen haragra gerjedt, és megpróbálta megölni. Holika, Hiranyakashipu nővére, aki a legenda szerint immunis volt a tűzre, rávette Prahladát, hogy egy máglyára üljön vele. Az isteni beavatkozás azonban megvédte Prahladát, és Holika pusztult el a lángokban.

Objektum doboz

A Holi tehát emlékeztet a hit és az erény győzelmére a gonoszság és rosszindulat felett.

Az ünnepség a Holika Dahan néven ismert máglyaszertartással kezdődik, ahol Holika képmásait felgyújtják, jelezve a jó diadalát a gonosz felett. Másnap a mulatozók összegyűlnek az utcákon, színes porokkal és vízipisztolyokkal felfegyverkezve és kezdetét veszi a fesztiváli forgatag.

Az ünnepség a Holika Dahan néven ismert máglyaszertartással kezdődik, ahol Holika képmásait felgyújtják, jelezve a jó diadalát a gonosz felett

Az ünnepség a Holika Dahan néven ismert máglyaszertartással kezdődik, ahol Holika képmásait felgyújtják, jelezve a jó diadalát a gonosz felett

Fotó: Northfoto – Represented by ZUMA Press/Saurabh Sirohiya

Élénk színekkel összekent arcok és hangos nevetés tölti be egész Indiát ezen a vidám napon. A Holi egyik legvarázslatosabb aspektusa az inkluzivitás, amely átlépi a kor, a nem és a társadalmi státuszok korlátait. Ez egy olyan ünnep, amikor a közösségek összefognak, áthidalják a megosztottságot, és megtestesítik az egységet a sokféleség közepette.

Élénk színekkel összekent arcok és hangos nevetés tölti be egész Indiát ezen a vidám napon

Élénk színekkel összekent arcok és hangos nevetés tölti be egész Indiát ezen a vidám napon

Fotó: Northfoto – Represented by ZUMA Press/Avishek Das

Az olyan hagyományosan ilyenkor fogyasztott finomságok, mint a *gujiya és a *thandai, tovább emelik ennek a napnak a fényét.

A Holit nemcsak Indiában ünneplik, hanem a hindu közösségek világszerte megtartják azt, terjesztve a szeretet és a harmónia üzenetét.

A Holit nemcsak Indiában ünneplik, hanem a hindu közösségek világszerte megtartják azt, terjesztve a szeretet és a harmónia üzenetét

Fotó: Northfoto/Xinhua News Agency/Eyevine

A Holit nemcsak Indiában ünneplik, hanem a hindu közösségek világszerte megtartják azt, terjesztve a szeretet és a harmónia üzenetét. Ennek köszönhetően a fesztivál mára már nemcsak a hindu vallásúak között népszerű, hanem különböző hátterű embereket vonz, akik élvezik a vibráló fesztiválhangulatot és a feltétel nélküli összetartozás érzését.

Objektum doboz

Lényegében a Holi több mint egy fesztivál: színek, érzelmek és hagyományok kaleidoszkópja, amely megtestesíti a tavaszi megújulást, a közösséghez tartozást és a harmónia boldog esszenciáját.

A Holi színei az öröm és az egység árnyalataira festik a világot, fogadjuk el a szeretet és a megújulás üzenetét, lépjük át határainkat és ünnepeljük meg az élet vibráló sokszínűségét.

A Holi színei az öröm és az egység árnyalataira festik a világot, fogadjuk el a szeretet és a megújulás üzenetét, lépjük át határainkat, és ünnepeljük meg az élet vibráló sokszínűségét

Fotó: Northfoto Represented by ZUMA Press/Avishek Das

* Gujhia: egy édes, rántott tészta, amely népszerű desszert az indiai szubkontinensen

* Thandai: egy indiai hideg ital, amelyet mandula, édesköménymag, görögdinnyemag, rózsaszirom, bors, mák, kardamom, sáfrány, tej és cukor keverékével készítenek

Elolvasom a cikket