Itt az új őrület, só és bors helyett hangyákkal fűszerezik az ételt

A hangyák már régóta táplálékforrásként szolgálnak világszerte, és minden fajnak megvan a maga egyedi íze. A kutatók elemezték ezeket az ehető hangyákat, hogy képet kapjanak arról, honnan származik a finom ízük és illatuk, rávilágítva a kulináris felhasználásukban rejlő kiaknázatlan lehetőségekre azokban az országokban, amelyek történelmileg tartózkodtak attól, hogy rovarokat tegyenek az étlapra, olvasható az IFL Science ismeretterjesztő portálon – írja az origo.hu.

Szüksége van egy savas, ecetes csavarra az ételében? A fekete hangyák ezt létre tudják hozni a bennük lévő hangyasavval. Ez olyan vegyület, amelyet a méregmirigyekből választanak ki. A hangyasav lehetővé teheti a szakácsok számára, hogy lecseréljék a hagyományos ecetet és a citromlevet, és fenntarthatóbb forrása lehet az ízprofilnak.

Szereti a hamburgerek és kolbászok húsos, zsíros aromáját a grillen? A chicatana hangyák képesek ezt az ízt megadni a testükben található aldehideknek és pirazinnak köszönhetően, amelyek megegyeznek a húsok és kenyér sütésekor keletkező aromákkal. Ez feldobhatja a húsalternatívákat azáltal, hogy a valódi hús ízét utánozza. A hústermelésről pedig tudjuk, hogy drága iparág a bolygó számára, ha a kibocsátásokról, a vízhasználatról és az éghajlatváltozásról van szó.

Az ehető hangyák ízének jobb megértésével a kutatók nemcsak azt remélik, hogy új kulináris lehetőségeket kínálnak az íz és a textúra tekintetében, hanem azt is, hogy több tápanyagot tudnak az ételekbe csomagolni.

Elolvasom a cikket