Kísérteties lényt fedeztek fel az Andamán-tenger mélyén

A szokatlan kinézetű élőlény egy rendkívül ősi állatcsoport, a kimérák vagy tengeri macskák, illetve a szellemcápák csoportjához tartozik.

„Az olyan új fajok felfedezése, mint ez a kiméra is, megmutatja, hogy még mindig milyen keveset tudunk a tengeri környezetről” – nyilatkozta az új kimérafajt leíró tanulmány vezető szerzője, dr. David Ebert.

A kiméraféléknek három családját és eddig csaknem száz faját ismeri a tudomány.

A görög mitológiában a kiméra egy oroszlánfejű, kecsketestű és patkányfarkú szörnyalak, amelyről ez a bizarr kinézetű porcoshal-csoport is a nevét kapta. A kiméraalakúak nagyjából 400 millió éve a földtörténeti óidő, a paleozoikum devon időszakában váltak le a valódi cápák törzsfájáról. 2018 októberében, Thaiföld nyugati partvidékén egy mélytengeri kutatóexpedíció hálójába akadt bele 772–775 méteres mélységben az addig ismeretlen példány.

A Chimaera macrospinaként azonosított példányon a tudósok további részletes genetikai és morfológiai elemzést végeztek, és ennek eredményeként vált bizonyossá, hogy a tudomány számára egy új, mindeddig ismeretlen kimérafajról van szó.

A kimérák a világtenger szürkületi vagy bathyális zónájának a lakói. A szürkületi öv a világtenger 200 métertől 1000 méteres vízmélységig terjedő zónája. Ebben a zónában a rendkívül nagy hidrosztatikus nyomás, a fényszegénység és az alacsony hőmérséklet különleges alkalmazkodást követel meg. A kimérák ragadozó életmódot folytatnak, táplálékukat kisebb halak és fenéklakó gerinctelenek alkotják. Mivel mélytengeri élőlények, csak nagyon ritkán kerülnek emberi szem elé.

Elolvasom a cikket