Mi történik a szelektív hulladékkal az összegyűjtés után?

Tóth László Levente
2024. március 25. hétfő. 9:22

A hulladékok hasznosításának növelésével hozzájárulunk ahhoz, hogy az anyagok körforgásban maradjanak, a feldolgozatlanul maradó, zömében lerakókba kerülő hulladékok mennyisége pedig csökkenjen. Ez nemcsak egy fenntarthatósági álom, hanem hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország sikeresen teljesítse az európai uniós hulladékkezelési és -feldolgozási kvótákat. A szelektív hulladékok folyamatos begyűjtésén túlmenően tehát társaságunk azok feldolgozásának az előkészítésére is kiemelt hangsúlyt helyez – mondta lapunknak Agatics Roland, a Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátoraként működő DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A hulladékgazdálkodási szakember kifejtette: a válogatási tevékenység célja az elkülönítetten gyűjtött hasznosítható hulladékok telephelyen történő előkezelése a válogatóműben, a további hasznosítási céllal történő értékesítés és a gazdaságos szállítás érdekében. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésből, a hulladékgyűjtő szigetekről, valamint a hulladékudvarokból beszállított szelektív hulladék előkezelése tehát a hulladékkezelő központ válogatóművében történik, ahol az anyagában hasznosítható hulladékból a lehető legtöbbet és legtisztábbat válogatják ki.

Ezt megelőzően azonban – mutatott rá az ügyvezető – a telephelyre beszállított hulladékot a telep hitelesített hídmérlegén lemérik, a mérlegelést követően a hulladék a válogatóműbe kerül. Ezután a válogató soron dolgozó dolgozók leválogatják a hasznosításra átadható anyagokat.

A szakember elmondása szerint a folyamat során a papír válogatása kétfelé – hullámkarton és vegyes papír csoportosításban – történik, de külön választják a társított italos kartonokat is. A műanyagokat PET (natúr, kék és színes), PP-HDPE, PE fólia (natúr) anyagokra válogatják. A fémek szétválasztása alumínium italos doboz és ónozott vas, fém csoportosítással történik. A PMFÜ (papír, műanyag, fém, üveg) hulladékáramnál a lakosságtól begyűjtött szelektív hulladék gyakran tartalmaz más hulladékot, amely nem, vagy csak részben hasznosítható anyagában, ilyen például a lomhulladék. A le nem válogatott, anyagában nem hasznosítható maradék azonban nagy mennyisége miatt csökkenti a válogató sor hatékonyságát a hasznosítási arány tekintetében.

A válogatócsarnokban a hulladékok szétválogatását két szalagon, kézi erővel végzik, ezt egy-egy mágneses leválasztó is segíti, majd megtörténik a leválogatott hulladék tömörítése, bálázása. Az előállított haszonanyagot a MOHU Zrt. értékesíti. A válogatás során keletkező maradékot pedig másodlagos hulladékként, a konténerbe gyűjtést és mérlegelést követően az úgynevezett MBH-csarnokba szállítják át feldolgozásra. A mechanikai-biológiai hulladékkezeléssel feldolgozott maradék nagy részéből RDF UA keletkezik, amely energetikai hasznosításra hőerőművek, illetve cementgyárak számára adható át – tette hozzá Agatics Roland.

Elolvasom a cikket