MNB: Stabil Magyarországon a munkaerőpiaci helyzet

2024. március 25. hétfő. 14:19

A 2010-es évtized gazdaságpolitikájának egyik fő célkitűzése a foglalkoztatás emelése volt a gazdasági egyensúly és növekedés együttes elérése érdekében.

Az elmúlt évtized sikeres gazdaságpolitikai reformjainak köszönhetően a foglalkoztatottak száma 850 ezer fővel nőtt és mára meghaladja a 4,7 millió főt.

Az MNB körképe szerint a munkaerő-tartalék az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok és az 55- 74 éves nők körében koncentrálódik. A foglalkoztatottak száma az elmúlt évtizedben több, mint 850 ezer fővel nőtt.

Az MNB körképe szerint a hazai foglalkoztatási ráta már meghaladja az EU-átlagot és a 25-54 évesek körében az EU élmezőnyébe tartozik. Ugyanakkor körvonalazódik, hogy 2030-ig közel 300 ezer fővel csökkenhet a hazai munkaképes korú népesség.

Az MNB körképe kiemeli, hogy a munkaerő képzettségének javítása elengedhetetlen a versenyképesség javítása és munkatermelékenység növelése érdekében.

A körkép rámutat: az aktivitási ráta a foglalkoztatottak mellett a munkanélkülieket is számba veszi.

A munkaerőpiaci aktivitás 2010-ben csak Máltán és Olaszországban volt alacsonyabb, mint hazánkban. 2023-ra jelentős, 10,7 százalékpontos emelkedést követően a magyar aktivitási ráta már meghaladja az EU-átlagát és első a visegrádi országok körében.

2010-ben a foglalkoztatási rátánk majdnem az összes korcsoportban elmaradt az EU-átlagtól.

Mindössze egyetlen korosztályban érte el a magyar foglalkoztatás az EU átlagát.

Különösen nagy volt a különbözet a fiatalok és idősebbek körében egyenesen sereghajtók voltunk.

Az élénk foglalkoztatásbővülésnek köszönhetően 2023-ra minden korcsoportban javult a foglalkoztatási ráta Magyarországon. A 30-59 éves korosztályokban a magyar foglalkoztatási ráta az EU TOP5, illetve bizonyos kategóriákban a TOP3 országa közé tartozik már.

A részletes elemzést az MNB honlapján olvashatja.

Elolvasom a cikket