Ötféleképpen törhet ki a világháború

A francia lap szerint az alábbi öt forgatókönyv megvalósulása esetén robbanhatna ki a világháború.

1. forgatókönyv: Franciaország gyárakat létesít Ukrajnában

Az első forgatókönyvben Franciaország fegyvergyárakat hozna létre Ukrajnában, mind fegyvergyártásra, mind pedig azok üzemben tartására. A brit BAE Systems cég kézifegyverek gyártására írt alá szerződést, a német Rheinmetall cég pedig tankok javítására tervez gyárat építeni.

Ezek a gyárak, amelyek nagyon magas hozzáadott értékű felszereléseket gyártanának, elsődleges célpontot jelentenének az orosz hadsereg számára.

2. forgatókönyv: a francia katonák aknamentesítést végeznek, ukrán katonákat képeznek ki, és katonai felszereléseket működtetnek

„Az ukrán katonákat már most is Franciaországban és Lengyelországban képezi ki a francia hadsereg. Ebben a forgatókönyvben a saját földjükön képeznék ki őket. Technikailag megvalósítható, de vajon ez a kiképzés felgyorsítja majd az oroszok amortizációját?” – tette fel a kérdést egy katonai forrás. Az operatív katonai segítségnyújtás a francia hadsereg egyik specialitása, számos partnert képez ki, leginkább Afrikában.

„Bármely állam kiképezheti a szövetségeseit, sőt, tiszteket vezényelhet a főhadiszállásaira is. Franciaország kevésbé elkötelezett erre vonatkozóan. Ha azonban katonák halnának meg, a politikusoknak meg kellene indokolniuk a veszteségeket és a sérüléseket” – jegyezte meg Chauvancy tábornok. Az aknamentesítés ugyanezeket a kérdéseket veti fel. Franciaország képes aknamentesítőket küldeni, de a közvélemény előtt politikailag igazolnia kell a várható veszteségeket.” Ebben az esetben is számítani lehet orosz viszontválaszra. Ebben a forgatókönyvben azonban Franciaország és Németország nincs egy hullámhosszon.

3. forgatókönyv: Odessza védelme

Emmanuel Macron február 21-én az Élysée-palotában arról beszélt, hogy miért fontos Odessza kikötője a számára. „Ebben a forgatókönyvben Odessza földi és légi biztonságának szavatolása érdekében a francia hadsereg csapatokat telepítene a térségbe. A jelenlegi szakaszban az oroszoknak nincsenek meg az eszközeik arra, hogy elérjék Odesszát. Növelhetik azonban rakétacsapásaik számát” – mondja Nicolas Tenzer politikai elemző, a párizsi Siences Po egyetem oktatója. A francia jelenlét „közvetlen konfrontációt eredményezne az orosz hadsereggel. Megvalósítható terv, de óriási kockázatokkal és jelentős erőforrás-bevonással jár.

4. forgatókönyv: a francia hadsereg védelmi övezetet hoz létre

Ez a forgatókönyv ugyanazon korlátok között mozog, mint az előző, de még nagyobb léptékben. Franciaország ebben a szcenárióban csapatokat telepítene Ukrajnába az ukrán katonák tehermentesítésére. „Elképzelhető, hogy a felszabadított zónákba kerülnének, például a fehérorosz határra, Herszonba vagy Harkivba. Így jelzést lehetne küldeni az oroszoknak, hogy elálljanak a további előrenyomulástól” – magyarázza Nicolas Tenzer. Ebben a forgatókönyvben a katonai erőket ukrán fennhatóság alatt egy konkrét terület védelmére vetnék be, és egy repüléstilalmi övezetet is létrehoznának. Franciaország de facto hadviselő féllé válna a konfliktusban. Itt már napok választanák el a világot a harmadik világháborútól.

5. forgatókönyv: összecsapás a lövészárkokban

A Le Figaro értelmezésében ez a legvalószínűtlenebb forgatókönyv. Ez már maga a harmadik világháború lenne, méghozzá azonnal. Franciaország ugyanis a NATO tagja. Ebben a műveletben a francia csapatok az ukránok oldalán harcolnának az orosz hadsereggel szemben.

„Ez egyenértékű lenne azzal, hogy hadat üzenünk Oroszországnak”– magyarázza egy, a védelmi minisztériumhoz közel álló szakértő.

Elolvasom a cikket