Valóban veszélyes a glutén az egészségre?

Ezek a gabonafélék évezredek óta szerves részét képezik az emberi táplálkozásnak, ami azt jelenti, hogy a glutén mindvégig jelen volt az emberi étrendben.

Ha tehát igaz lenne az a vélemény, hogy ez a fehérje képes gyulladást okozni a belekben, és így számos betegségért „felelős”, akkor az emberiség valószínűleg már régen kihalt volna.

A cöliákiában és más, gluténnel összefüggő betegségekben szenvedőknek ajánlott a glutén teljes kerülése.

Ha egy egészséges ember úgy dönt, nem fogyaszt több glutént, fel kell készülnie arra, hogy fehérje-, kalcium-, vas- és élelmirost-hiány fog nála kialakulni.

Ezek az összetevők mind hiányoznak a gluténmentes étrendből.

Ha egészségügyi okok miatt van szükség a glutén kiiktatására, érdemes lemondani a kenyérről, bulgurról, tésztáról, kuszkuszról, és ezeket teljes kiőrlésű gluténmentes gabonafélékkel – rizs, hajdina, len, amaránt, köles, cirok, quinoa, kukorica vagy „gluténmentes” címkével ellátott zabpehelly – helyettesíteni.

Emellett építsen be az étrendjébe hüvelyeseket és magas keményítőtartalmú zöldségeket.

Elolvasom a cikket