Spórólni kényszerül az ENSZ genfi székhelye

MH/ MTI
2024. március 26. kedd. 20:01

Forráshiány miatt takarékoskodnia kell az ENSZ genfi székhelyének, a 193 tagállamból mindössze 142 fizette be ugyanis a tagdíjat – közölte kedden Kira Kruglikova, a világszervezet európai központi adminisztrációjának vezetője.

Mint mondta, ahhoz, hogy legalább nagyrészt a konferenciák megszervezésének rendjét fenn tudják tartani, a javadalmazásokkal kapcsolatos költségek kivételével kénytelenek a kiadásokat 42 százalékkal csökkenteni.

Egyes irodaházakat ezért most átmenetileg bezáratnak, hogy megspórolhassák a takarítási, fűtési, illetve hűtési költségeket. Szintén takarékossági megfontolásból csökkentik a nyitvatartási időket is, hogy ezzel lefaraghassanak az energiára és a biztonsági személyzetre fordított kiadásokból.

Az ENSZ genfi székhelyén már hónapok óta takarékoskodnak a világítással, egyes felvonókat és mozgólépcsőket pedig üzemen kívül helyeztek.

Mindemellett 2017 óta átfogó építkezési munkálatok is folynak, ugyanis a részben még az 1930-as években emelt épületek átfogó felújításra szorulnak. Az ENSZ Közgyűlése még 2015-ben mintegy 850 millió eurót (337 milliárd forint) hagyott jóvá a korszerűsítésre.

Elolvasom a cikket