Tavasszal a madarak is megvadulnak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek kora tavaszi, tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják.

Az állatok ennek következtében legyengülnek, megsérülnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró.

A jelenség magyarázata az, hogy a madarakban a költési időszak kezdetével felerősödik a területvédő magatartás és ez találkozik a civilizációs környezet „tükörképszennyező” hatásával.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló, stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nincs lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza. A probléma az, hogy a költési időszakban agresszívvé váló hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

A jelenség megelőzésének, kezelésének egyszerű módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is – ismertette a szervezet.

Elolvasom a cikket