Háborús eszkaláció lehet a moszkvai válasz a véres merényletre

A Moszkva melletti Krasznogorszkban található Crocus City Hall kulturális és üzletközpont koncerttermének épületébe péntek este négy fegyveres tört be, nyitott tüzet az emberekre, és kezdett el gyújtogatni. A terrortámadásban és annak következtében legalább 137 ember, közülük három gyermek életét vesztette, és 182-en megsérültek.

A terrortámadás elkövetésével meggyanúsított, tádzsik állampolgárságú Dalerzson Mirzojevet, Szaidakrami Racsabalizodot, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Faizovot szombat reggel elfogták a brjanszki régióban, egy moszkvai bíróság hétfőre virradóra május 22-ig előzetes letartóztatásba helyezte őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap közölte, az ügyben összesen 11 embert vettek őrizetbe, és kilátásba helyezte, hogy a tömeggyilkosság összes elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni a büntetését. A négy végrehajtó szerinte Ukrajnába akart menekülni.

A merénylettel több szempontból is megdőlt az a fajta imázs, amit az orosz hatalom állított magáról – mondta az InfoRádióban Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. Ennek a képnek az egyik része volt az, hogy Vlagyimir Putyin stabil, biztonságos Oroszországot teremtett meg. Ez így is volt a posztszovjet térség szakértője szerint, mert 2007-ben volt utoljára nagyobb merénylet a szentpétervári metróban, amit ugyancsak az Iszlám Állam követett el, Moszkvában pedig 2011-ben történt utoljára terrorcselekmény. Terrorista merényletek szempontjából valóban sokkal jobb lett szerinte a helyzet, mint a 2000-es években.

Elolvasom a cikket