Íme a húsvéti megoldás azoknak, akik nem ehetnek tojást

A húsvétnak – étkezés szempontjából – nagyjából négy fő eleme van: a sonka, a tojás, a torma és a kalács. Utánajártunk ezek közül mivel lehet sütésnél kiváltani a tojást, ha valaki rákényszerülne, vagy csak kipróbálna valami mást is. A német fogyasztóvédők szerint jelenleg ezek a legjobb tojáshelyettesítők!

Nem mindig lehet helyettesíteni a tojást

A tojásnak a sütés során rengetegféle szerepe lehet, ezért ha úgy döntünk, hogy valamilyen tojáspótlóval helyettesítjük, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy az adott receptben a tojásnak milyen funkciója van. Ha a recept csak egy tojást ír, akkor nincs más dolgunk, mint egyszerűen kihagyni azt, mivel például a tészta valójában tojás nélkül is elkészíthető. De van, mikor egy tészta levegősségéért felel a tojás és van, hogy csak kötőanyag vagy a megfelelő nedvességért felel. Ezeket a funkciókat könnyen ki lehet váltani a háztartásokban megtalálható különböző anyagokkal, nem csak vegánoknak!

Ha házi tésztát készítenénk tojás nélkül, ezeket a tojáshelyettesítőket használhatjuk

  • Lenmag liszt
  • Almaszósz
  • Banán
  • Keményítő
  • Sütőpor
  • (vegán) Joghurt
  • Selyem tofu

Egy félig érett, szétnyomott banánnal egy tojást tudunk helyettesíteni. Sós pékárukhoz a lenmaglisztből keverjünk el egy teáskanálnyit egy evőkanál vízzel, hagyjuk 5 percig ázni, majd dolgozzuk bele a tésztába. Lenmagliszt helyett chiamag-lisztet is használhatunk, de azt körülbelül fél órán át kell áztatni. A nedvesebb süteményekben vagy muffinokban a tojást két-három evőkanál almaszósszal is lehet helyettesíteni-olvasható egy német fogyasztóvédelmi portálon.

Objektum doboz

Ha csak a tojásfehérje alternatíváját keressük

A tojásfehérje kiváló helyettesítője az aquafaba, ami nem más, mint a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve vagy a száraz csicseriborsó áztató-, illetve főzővize. Ezt manapság már finomra őrölt aquafaba porként is megvásárolhatjuk: egy evőkanálnyi por kétszeres mennyiségű vízzel elkeverve egy tojásnak felel meg. A tojásfehérjehab lazító hatását bizonyos esetekben kémiai lazítókkal (pl. sütőpor) is kiválthatjuk, a töltelékek megkötéséhez pedig használhatunk búza, kukorica vagy burgonya alapú keményítőt.

Elolvasom a cikket