Tízből hatan bíznak a megérzésükben, amikor életmódot váltanak

Tízből hat brit bízott már a megérzéseiben, amikor életet megváltoztató döntéseket hozott – például, hogy elkezdjen-e egy kapcsolatot, vegyen-e házat, vagy elfogadjon-e egy állást. További fontos döntések közé tartozik, hogy foglaljanak-e egy adott nyaralást – és hogy elváljanak-e vagy házasok maradjanak.

De nem csak a nagy döntésekben bíznak az ösztöneikben – a 2000 megkérdezett felnőtt 38 százaléka a kisebb, mindennapi döntések meghozatalakor is a megérzéseire hagyatkozik.

A ráhagyatkozás ellenére azonban 35 százalékuk „tanácstalan” azzal kapcsolatban, hogy mi is az a zsigeri megérzés, és mit is csinál. Sőt, a megkérdezettek közül sokan bevallották, hogy többet tudnak a Netflixről, az offside-szabályról, az Árulók című tévésorozatról és Taylor Swiftről, mint az anatómiájuknak erről a részéről.

A Herbalife megbízásából készült tanulmány szerint közel 45 százalék tartja elsődleges fontosságúnak a bélrendszer egészségét, de 72 százalékuk nem szed semmilyen táplálékkiegészítőt a működésének támogatására.

Dr. Richard Allison, a globális egészségügyi és wellness vállalat táplálkozási szakértője elmondta: „Amint a kutatásból kiderül, a britek sok – kicsi és nagy – döntésben bíznak a zsigereikben. Meglepő módon azonban nagyon keveset tudnak testünk egyik legfontosabb szervéről.”

„A bélrendszer nemcsak az ételek megemésztésében segít, hogy támogassa az egészséges emésztőrendszert, de működése fizikailag is segíti a testünket, és jelentős hatással van a mindennapi mentális egészségünkre is.”

A bél – amely jellemzően a gyomor-bélrendszer szerveit jelenti, beleértve a gyomrot, a beleket és a vastagbelet –létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet egészséges működésében.

Mégis 18 százalékuknak fogalma sincs, hogy a testben hol található, és 95 százalékuk nem tudja, hogy mennyi szerotonint termel az átlagos emberi bél – a válasz, találóan, 95 százalék körül van.

Eközben mindössze öt százalék van tisztában azzal, hogy a szervezet immunsejtjeinek körülbelül 70 százaléka a bélben található.

És majdnem háromnegyedük (72 százalék) helyesen azonosította a bélrendszert, mint azt a szervet, amely az összes többi szervet ellátja az életfenntartó táplálékkal – bár 15 százalék tévesen azt hiszi, hogy ezt a szív teszi.

A OnePoll segítségével végzett tanulmány azt is megállapította, hogy a probiotikumok – az emésztőrendszer számára jótékony hatású élő baktériumok és élesztőgombák – körül széles körben nem ismerik a helyes felfogást.

Egyesek tévesen azt hiszik, hogy a probiotikumokat természetes módon tartalmazza a tészta (öt százalék), a fagylalt (négy százalék), a kávé (négy százalék), a sült csirke (négy százalék), sőt még a sütemény (három százalék) is.

A Sport and Exercise Nutritionist Register (SENR) tagja azonban úgy véli, hogy az élő baktériumok és rostok kombinációjával összeállított étrend-kiegészítők „egyszerű módja annak, hogy könnyedén tápláljuk bélrendszerünket”.

TOP 10 DOLOG, AMIRŐL A BRITEK TÖBBET TUDNAK, MINT A BÉLRENDSZERÜK EGÉSZSÉGÉRŐL:
Mobiltelefonos alkalmazások
Netflix
A focicsapatuk
A lesszabály a fociban
A királyi család
Légsütők
TikTok
Az árulók
EastEnders történetek
Taylor Swift

Elolvasom a cikket