Katasztrofálissá vált a helyzet Haitin

MH/ MTI
2024. március 28. csütörtök. 19:38

Volker Türk azt írta, „sokkoló megállapítani, hogy továbbra is a fegyverek szava a döntő Haitin, hiszen az ország elleni embargó ellenére folyamatosan kapják a fegyver- és lőszerutánpótlást az országot uraló bűnbandák, és ezek gyakran nagyobb tűzerővel rendelkeznek, mint a rendfenntartó erők”.

A jelentés a továbbiakban kitér arra, hogy „a rossz kormányzati intézkedéseket és a korrupciót tetézi a fegyveres erőszak egyre súlyosabbá válása, és ezek együtt az összeomlás szélére sodorták az államot”. Az anarchia következtében folyamatosan újabb és újabb „önvédelmi csoportok” alakulnak, amelyek saját logikájuk szerint akarnak rendet tenni, és önbíráskodnak. Az ENSZ adatai szerint a tavalyi 528 után az idei év elején már 59 lincselés jellegű leszámolás történt Haitin. Nemcsak spontán, hanem előre eltervezett gyilkosságok is történnek, és ezekben a G9 néven ismertté vált, több csoportból álló bűnözői szövetséghez átállt rendőrök is közreműködnek.

A három éve anarchia sújtotta Haitin március elején több fegyveres csoport egyesítette erejét annak érdekében, hogy elfoglalják a főváros, Port-au-Prince stratégiai fontosságú területeit, és lemondásra kényszerítsék Ariel Henry miniszterelnököt. Ez egy újabb erőszakhullámot váltott ki az országban. A miniszterelnök – miután a haiti nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartása miatt nem térhetett haza kenyai látogatásáról – végül elfogadta, hogy március 11-i hatállyal lemond tisztségéről, ha megalakul egy átmeneti tanács, amely átveszi tőle a hatalmat. Az átmeneti tanács a szerdai ülésén kötelezettséget vállalt a „közrend és a demokratikus viszonyok” helyreállítására a karibi szigetországban.

Elolvasom a cikket