Lavrov szerint május 21. után Zelenszkij már nem lesz tényező

Lavrov szerint május 21-én nem lesz szükség Zelenszkij legitimitásának elismerésére. „Ami május 20-át illeti, és ami május 21-én fog történni – érjük meg. Lehet, hogy ott nem kell majd semmit sem elismerni” – mondta a külügyminiszter.

Így kommentálta Vaszilij Nebenzi kijelentését, miszerint Zelenszkij illegitimmé válhat május 21. után, ha nem tartják meg az elnökválasztást.

Ukrajnában az elnökválasztást 2024. március 31-én kellett volna megtartani, de a kampányt a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt nem tartották meg. Zelenszkij azt állította, hogy a választások most „nem a megfelelő időben” lennének, hangsúlyozva, hogy a kérdést le kell zárni.

Mint az orosz diplomata megjegyezte, a külföldi partnerek részéről egyre többen követelik, hogy Moszkva kezdjen tárgyalásokba Kijevvel. Nebenzi megjegyezte, hogy felmerül a kérdés, hogy május 21. után kivel kellene ezeket a tárgyalásokat folytatni, legalábbis hipotetikusan.

A Zerkalo Nedeli ukrán hetilap február 27-én idézte forrásait, amelyek szerint Zelenszkij hivatala előterjesztést készül benyújtani az alkotmánybírósághoz, hogy május 20. után is legitim lehessen az ukrán elnök. Később az Alkotmánybíróság közölte, hogy ilyen beadvány nem érkezett.

Olekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada parlamenti képviselője, aki államárulás gyanújával előzetes letartóztatásban van, azt mondta, hogy Zelenszkij jogköre május 21-én este lejár, és nem hosszabbítható meg.

Elolvasom a cikket