Szinte mindenki szereti a kávét, már amikor még frissen főtt és meleg. Van akinél azonban kihűl az ital, mire a végére érne, ezért újra és újra felmelegíti. A legújabb kutatások szerint azonban ezzel nem csak a kávé ízét rontjuk, de egyenesen rákkeltővé is tehetjük azt.
A legtöbben ugyanis mikrót használunk erre a célra, a kávé pedig már alapjáraton is tartalmaz kininsavat, kávésavat és klorogénsavat, amik a főzés során szabadulnak fel. Lényegében viszont amikor ismételten melegítjük az italt, nem teszünk mást, mint újraindítjuk a főzési folyamatot, ezzel pedig még több savas végterméket termelve.
Ugyanilyen veszélyes kémiai folyamatok indulhatnak el az állott kávéban is. A szakértők becslései szerint 4-6 óra elteltével a kávé szinte teljesen elveszti aromáját, hatóanyag-tartalma pedig elkezd csökkenni.
Összegezve tehát, addig érdemes felhörpinteni a kávét, amíg még meleg.