Somkuti Bálint: Senki sem fogja tudni megakadályozni az oroszokat

Nagy Áron
2024. március 28. csütörtök. 17:45

A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha az oroszok eldöntötték, hogy az ukránokat teszik felelőssé a terrortámadásért, senki sem fogja tudni megakadályozni a megtorlást. Arra ugyanakkor nem számít, hogy a nemzetközi közvélemény tisztán fog látni az orosz nyomozó bizottság bejelentése után.

– Mivel sok esetben már az információ jellegéből kiderül, hogy honnan és hogyan szerezték, ezért nagyon kicsi az esélye annak, hogy az orosz vezetés hajlandó lesz, vagy egyáltalán akar olyan bizonyítékokat bemutatni, amelyek az ukránok érintettségét alátámasztják – fogalmazott.

Ha mégsem állnak meg a szóbeli közlésnél, s mutatnak valamit, „azok olyan általános vagy kevésbé specifikus információk lesznek, amelyeket a Nyugat minden erővel megpróbál majd cáfolni, és ezt viszonylag könnyen meg is fogja tudni tenni, hiszen éppen azok a részletek fognak hiányozni belőle, amelyek egyébként értékelhetővé vagy hihetővé tennék azokat.”

– Pontosan azért, mert a gyűjtés módja azonnal kiderülne, illetve kiderülhetne – tette hozzá.

Somkuti Bálint emlékeztetett: „Már a támadás bekövetkezte után azt írtam, hogy az orosz vezetés számára leghasznosabb válasszal fognak előállni a nyomozók arra vonatkozóan, hogy ki finanszírozta és tervezte ezt a terrortámadást. Nyilván az elkövetők személye nem kérdéses.” Viszont ez tipikusan az a helyzet, amikor valaki vagy elhiszi, amit az oroszok állítanak, vagy nem.

– Az biztos, hogy senki sem fogja tudni megakadályozni őket, ha az ukránokat akarják vádolni a történtekért, illetve rajtuk akarják megtorolni a támadást – szögezte le.

Elolvasom a cikket