A tudósok szerint egy népszerű élelmiszer demenciát okozhat

Talán kevésbé ismert az a tény, hogy az étrendünk a demencia kialakulásának valószínűségét is befolyásolhatja. A demencia az agy folyamatos hanyatlásával kapcsolatos szindróma vagy tünetcsoport.

A 65 év felettiek körében gyakoribb, és memória-, beszéd-, megértési és mozgásproblémákhoz, valamint személyiség- és viselkedésbeli változásokhoz vezethet.

Jelenleg világszerte mintegy 55 millió ember él demenciával. Becslések szerint azonban ez a szám 2050-re 139 millióra fog emelkedni.

A tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos népszerű élelmiszerek fogyasztása növelheti a pusztító betegség kialakulásának esélyét.

Egy riasztó új kutatás kimutatta, hogy az újrahasznosított olajban főzött ételek degenerációt okozhatnak az agyban.

Ez az elviteles és éttermekből származó, mélyhűtött ételekre vonatkozik, amelyeket újra és újra felhasznált olajban sütnek.

Két népszerű étel, amely ezért kockázatosnak tekinthető, a sült krumpli és a sült csirke.

A tanulmány részeként, amelyet az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves ülésén mutattak be, a tudósok magasabb szintű neurodegenerációt fedeztek fel az újrahasznosított sütőolajat fogyasztó patkányoknál, mint az egészségesebb étrendet követő rágcsálóknál.

Ugyanezeket a problémákat találták a patkányok utódainál is. A kutatók azt is megállapították, hogy a fokozott neurodegeneráció a jelek szerint az olajnak a máj, a bél és az agy közötti kétirányú kommunikációs hálózatra gyakorolt hatásával függ össze.

Ez a máj-bél-agy tengely kulcsfontosságú a különböző élettani funkciók szabályozásában, és károsodása összefüggést mutat a neurológiai rendellenességekkel.

Az egyik kutató, Kathiresan Shanmugam – a Tamil Nadu Központi Egyetem docense – kifejtette: „A magas hőmérsékleten történő sütést számos anyagcserezavarral hozták összefüggésbe, de nem végeztek hosszú távú vizsgálatokat az egészségre gyakorolt káros hatásokról. Tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik arról számoltunk be, hogy a hosszú távú olajfogyasztás növeli a neurodegenerációt az első generációs utódoknál.”

Az üres kalóriák hozzáadása mellett a mélyhűtött ételek sütése általában azzal jár, hogy ugyanazt az olajat újra felhasználják a sütéshez.

Ez bevett gyakorlat mind az otthonokban, mind az éttermekben, annak ellenére, hogy az újrafelhasználás sok természetes antioxidánst és egészségügyi előnyös tulajdonságot vesz el az olajból. Az újrahasznált olaj káros összetevőket is tartalmazhat, többek között akrilamidot, transzzsírokat, peroxidokat és poláros vegyületeket.

Elolvasom a cikket