Az aszpirin váratlan hatását fedezték fel

A metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatotikus májbetegség (MASLD), korábbi nevén a nem alkoholos zsírmájbetegség, a májban felhalmozódó túlzott zsírfelhalmozódással jellemezhető, amelyet nem az alkohol okoz.

Minden negyedik amerikai felnőttről feltételezik, hogy MASLD-ben szenved, amely a krónikus májbetegség leggyakoribb oka, és a májjal kapcsolatos megbetegedések és halálozás vezető oka.

A JAMA Network című szaklapban közzétett 2. fázisú, randomizált klinikai vizsgálat szerint a közönséges fájdalomcsillapító aszpirin alkalmazható a zsírmáj csökkentésére.

A vizsgálatban 80 MASLD-ben szenvedő személy vett részt, akiket véletlenszerűen arra osztottak be, hogy hat hónapon keresztül napi 81 mg aszpirint vagy placebo tablettát szedjenek. Az aszpirint szedőknél a májzsírtartalom átlagosan 6,6 százalékkal csökkent, míg a placebocsoportban 3,6 százalékkal nőtt. Az eredmények arra utalnak, hogy az alacsony dózisú aszpirin a placebóhoz képest 10,2 százalékkal csökkentheti a máj zsírtartalmát.

A zsírmáj csökkentésére szolgáló aszpirin biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult, a leggyakoribb mellékhatások a felső légúti fertőzés és az ízületi fájdalom voltak. Az aszpirincsoportban egy résztvevőnél jelentkezett a gyógyszerrel összefüggő gyomorégés.

Dr. Brian Secemsky, szakvizsgázott orvos és orvosigazgató lenyűgözőnek nevezte a tanulmány eredményeit.

„Ha a jövőbeni bizonyítékok a MASH ismert ártalmainak klinikailag jelentős csökkenésére utalnak, az egy forradalmi felfedezés lesz” – írta Secemsky az X-en, utalva a MASLD alkategóriájára.

Az eredmények megerősítéséhez azonban további, nagyobb populáción végzett kutatásokra van szükség.

Mi okozza a MASLD-t?
A MASLD pontos okai nem ismertek, bár a kutatások szerint bizonyos betegségek, a genetika és az étrend növelheti az állapot kialakulásának kockázatát.

Az alábbi állapotokban és betegségekben szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki MASLD:

– túlsúly vagy elhízás;
– inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség;
– magas triglicerid- és koleszterinszint;
– metabolikus szindróma.

A kutatók azt vizsgálják, hogy a magas fruktóztartalmú étrend – egy cukorfajta – növelheti-e a MASLD kockázatát.

Azoknak, akiknél már fennáll a betegség, az orvosok a zsírok, különösen a telített és a transzzsírok bevitelének korlátozását javasolhatják.

A betegeknek azt tanácsolják, hogy fogyasszanak több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonafélét, ugyanakkor csökkentsék a magas glikémiás indexű élelmiszerek, például a fehér kenyér, a fehér rizs és a burgonya fogyasztását. Ha önnél MASLD-t diagnosztizáltak, kerülje a magas cukortartalmú ételeket és italokat, például az édesített üdítőitalokat, sportitalokat és gyümölcsleveket.

Elolvasom a cikket