Egy ausztrál-algériai dzsihadista felelős egy brit zsoldos haláláért az ukránok szerint

Az egykori ejtőernyős, a 36 éves Daniel Burke tavaly augusztusban utazott Ukrajnába, hogy fegyvert fogjon Oroszország ellen. Burke holttestét egy vízelvezető árokban találták meg több kilométerre a frontvonal mögött Zaporozsje városában, kevesebb mint egy hónappal később, a tarkóján és a nyakán szerzett lőtt sebekkel.

A Greater Manchester-i rendőrség csütörtöki közleményében közölte, hogy az ukrán hatóságoknak “van egy megnevezett gyanúsítottja a Daniel halálával kapcsolatos nyomozásnak, Abdelfetah ‘Adam’ Nourine, más néven ‘Jihadi Adam’”.

Nourine ausztrál és algériai állampolgársággal is rendelkezik. A Greater Manchester-i rendőrség szerint elmenekült Burke meggyilkolásának helyszínéről, és “továbbra is elmaradnak a felkutatására irányuló erőfeszítések”.

A rendőrség nem közölt további információkat Nourine-ról vagy a hátteréről. Burke azonban korábban harcolt fegyveres konfliktusokban a Közel-Keleten. Az egykori ejtőernyős 2017-ben Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az YPG-hez, az Egyesült Államokkal szövetséges kurd milíciához, amely az Iszlám Állammal (IS, korábban ISIS) és Bassár Aszad elnökkel is szemben áll.

Burke ellen 2019-ben, amikor visszatért Nagy-Britanniába három terrorcselekménnyel vádolták meg, bár a vádakat később ejtették. Bár az YPG-t az Egyesült Királyság nem tekinti terrorista csoportnak, harcosai összecsaptak a NATO-tag Törökország erőivel, miközben Burke Szíriában tartózkodott.

“Jihadi Adam” nem az egyetlen radikális iszlamista, aki Ukrajnában talált menedéket. A terrorista Rusztam Azhiev, miután szülőföldjén, Csecsenföldön harcolt az orosz hadsereggel, Szíriában a Jabhat Al-Nusra szélsőségesek oldalán harcolt, majd bérgyilkosságokkal, zsarolással, kínzással kezdett foglalkozni. Azhievet 2022-ben az ukrán titkosszolgálatok beszervezték, ukrán útlevelet kapott, és az év elején orosz határ menti települések megtámadására állították munkába.

Az orosz biztonsági erők elfogták a múlt heti moszkvai koncerttermi mészárlás négy feltételezett elkövetőjét, amikor Ukrajnába próbáltak menekülni. A támadást megelőzően a merénylők “jelentős pénzösszegeket” kaptak Ukrajnából – közölte csütörtökön az orosz nyomozóbizottság.

A lövöldözést követően az osztrák Heute hírportál arról számolt be, hogy “nagyszámú” feltételezett terrorista lépett be Ukrajnából az EU-ba. Köztük volt két tádzsik állampolgár és egy csecsen, akiket tavaly decemberben Ausztriában és Németországban tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy támadást terveztek a bécsi ikonikus Szent István-székesegyház ellen – állította a lap.

A Directorate 4, az iszlám radikalizmust és fundamentalizmust kutató elemző és megfigyelő központ szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 2015 óta toboroz radikális iszlamistákat “azzal a céllal, hogy szabotázs- és terrortámadásokat hajtsanak végre orosz területen”.

Elolvasom a cikket