Három tényező, ami elősegítheti a demencia kialakulását

Az embereket három kulcsfontosságú dologról tájékoztatták a tudósok, amelyek sebezhetőbbé tehetik őket a demenciával szemben.

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy az agy egy olyan területét, amely „az öregedés során korábban degenerálódik”, leginkább a cukorbetegség, a közlekedés okozta légszennyezés és az alkohol teszi sebezhetővé.

Korábban már azonosítottak egy olyan gyenge pontot az agyban, amely később, serdülőkorban fejlődik ki, és idősebb korban mutat korábbi degenerációt.

Az Alzheimer Szövetség szerint „a demencia tünetei a gondolkodási készségek, más néven kognitív képességek hanyatlását váltják ki, amely elég súlyos ahhoz, hogy a mindennapi életet és az önálló működést akadályozza. A viselkedést, az érzéseket és a kapcsolatokat is befolyásolják”.

Az Oxfordi Egyetem új tanulmánya pedig, amely az agynak a degenerációra hajlamos területét vizsgálta, azt találta, hogy a módosítható kockázati tényezők, amelyek ellen az emberek tehetnek valamit, erre a régióra vannak a legnagyobb hatással.

A tudósok 40 ezer 45 év alatti brit bevonásával végzett vizsgálat során 161 demencia kockázati tényezőt vizsgáltak, és rangsorolták őket az agyra gyakorolt hatásuk szerint.

Az elemzésből kiderült, hogy az agy sérülékeny területe a cukorbetegség, a közlekedés okozta légszennyezés és az alkohol hatására a legérzékenyebb.

A tanulmányt vezető Gwenaëlle Douaud professzor elmondta: „Tudjuk, hogy az öregedés során az agy bizonyos régióinak egy konstellációja korábban degenerálódik, és ebben az új tanulmányban kimutattuk, hogy az agynak ezek a meghatározott részei a legérzékenyebbek a cukorbetegségre, a közlekedéssel összefüggő légszennyezésre – amely egyre inkább a demencia egyik főszereplője – és az alkoholra, a demencia általános kockázati tényezői közül”.

„Megállapítottuk, hogy a genom számos variációja befolyásolja ezt az agyi hálózatot, és ezek a szív- és érrendszeri halálozások, a skizofrénia, az Alzheimer- és Parkinson-kór, valamint egy kevéssé ismert vércsoport két antigénje, a megfoghatatlan XG antigénrendszer esetében is szerepet játszanak, ami teljesen új és váratlan felfedezés volt.”

Elolvasom a cikket