Kijev tervelte ki és finanszírozta a moszkvai terrortámadást

A politikus szerint Kijev közreműködésének köszönhető, hogy ismét felbukkant az “Oroszország által fizetett propaganda legendája”.

“Mert továbbra is gyűlölnünk kell őket, mert a gyermekeinknek hamarosan meg kell halniuk a harctéren, hogy megvédjék a nyugati elit pénzügyi érdekeit” – írta de Graaff pénteken az X-en (korábban Twitter).

Objektum doboz

A nyilatkozatra azután került sor, hogy az orosz Nyomozó Bizottság csütörtökön előzetes megállapításokra hivatkozva arról számolt be, hogy a múlt heti moszkvai terrortámadás gyanúsítottjai ukrán nacionalistákkal állnak kapcsolatban. Az elkövetők “jelentős pénzösszegeket” kaptak Ukrajnából – közölte a hatóság.

A nyomozók megalapozott bizonyítékokat szereztek arra vonatkozóan, hogy a feltételezett támadók Ukrajnából kaptak finanszírozást kriptovaluta formájában, amelyet aztán a terrortámadás előkészítésére használtak fel – áll a közleményben.

Korábban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov újságíróknak azt mondta, hogy a támadás mögött az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhatott. Az ukránok egy “ablakot” készíthettek elő, hogy átmenjenek a határon – mondta a tisztviselő. “A másik oldalon hősként akarták őket fogadni” – tette hozzá.

A négy feltételezett elkövetőt korábban radikális iszlamistaként azonosították, akiket egy online chat-en keresztül toboroztak, amelyet nyilvánvalóan az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) afganisztáni székhelyű ága működtetett. A nyomozók azonban akkor azt mondták, hogy annak ellenére, hogy a csoport vállalta a felelősséget a terrorcselekményért, egy másik fél, az ukrán hírszerző ügynökség is részt vett a merényletben.

Múlt pénteken egy felfegyverzett férfiakból álló csoport megrohamozta a Moszkva Krasznogorszk külvárosában lévő Crocus City Hall zenei helyszínt, közvetlenül a Piknik rockegyüttes koncertje előtt. A támadás és az azt követő, az elkövetők által kirobbantott tűzvész 143 ember életét követelte, és mintegy 200 embert megsebesített.

A támadókat órákkal a támadás után fogták el az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszki területen.

Elolvasom a cikket