Mitől szuperélelmiszer a chiamag?

Az apró, fekete vagy fehér magvak a Salvia hispanica (Aztékzsálya) növényből származnak, ami Mexikó déli és Guatemala északi részén őshonos. Az azték és maja civilizációk alapvető terménye volt, és különleges tápanyagtartalma miatt élelmiszerként, valamint a gyógyászatban is használták. A történelem előtti időkben a kolumbiai társadalmakban a bab után ez volt a második fő termés. Ezek a kis magvak több mint ötezer éve az emberi táplálkozás részét képezik.

Fehérjetartalma 15-25, zsírtartalma 30-33, szénhidráttartalma 26-41, rosttartalma 18-30 százalék között változhat. Szárazanyag-tartalma 90-93 százalék, hamutartalma pedig 4-5. Beltartalmi értékei közül a szénhidrát-, fehérje-, omega-3-zsírsav-, rost-, antioxidáns- és kalciumtartalma emelhető ki.

Egészségügyi előnyei:

  1. csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet
  2. támogatja az emésztés egészséges működését
  3. segítheti a testsúlyszabályozást
  4. segíthet a cukorbetegség kontrolljában
  5. segíthet a szorongás és a depresszió javításában

Amikor a chiamagot lenyeljük, gélszerű anyagot képez a gyomorban, ezzel növeli a teltségérzetet, csökkentheti az étvágyat és a kalóriabevitelt is. Magas rosttartalma növeli a széklet mennyiségét, ezzel segít megelőzni a divertikulózist és a vastagbélrákot, de a diabétesz prevenciójában is szerepet játszhat. Túlzott fogyasztása azonban a magas rosttartalom miatt emésztőrendszeri problémákat is okozhat. Napi 15 grammnál nem ajánlott többet enni belőle.

A chiamag az omega-3 zsírsavak egyik legkiválóbb beviteli forrása. Ez a fajta zsírsav fontos szerepet játszik az agyműködésben, a szív egészségében és a gyulladás csökkentésében. Emellett elősegítheti az általános jó közérzetet, javítja a szív- és érrendszeri és a kognitív funkciókat.

Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő rostbevitel csökkenti a szívkoszorúér-betegség, a 2-es típusú diabétesz, többféle rák gyulladások, és emésztési zavarok kockázatát. A rostok segítenek csökkenteni az LDL koleszterin szintjét és a trigliceridszintet, valamint növelik a szívvédő HDL-koleszterin szintjét.

A chiamag tele van antioxidánsokkal, amelyek döntő szerepet játszanak a szervezet megvédésében a szabad gyökök okozta károsodásoktól, amelyek felhalmozódhatnak a szervezetben.

A chiamagot nagyon könnyű beépíteni étrendünkbe. Egy-két evőkanálnyi magot szórhatunk joghurtra, gabonapelyheket vagy salátákat dúsíthatunk vele. Hozzáadhatjuk turmixokhoz vagy levesekhez, de belekeverhetjük palacsintatésztába is. Mivel a chiamag enyhe ízű, nem befolyásolja az étel ízét.

Elolvasom a cikket