Vérünk is okozhat demenciát

Az emberi agy nem állandó ütemben változik: gyermekkorban, serdülőkorban és nagyon idős korban sokkal gyorsabban módosul. Az agy változását pedig a vér összetétele is okozhatja. Azért fontos ezt vizsgálni, hogy hosszú távon a kognitív hanyatlás kockázati tényezőit még azelőtt felismerjék, mielőtt a beteg elérné az idős kort. Ekkor ugyanis gyakran már túl késő beavatkozni.

Yvonne Nolan, a University College Cork idegtudományi professzora és Sebastian Dohm-Hansen Allard doktorandusz számolt be arról, hogy a vér összetétele is okozhatja az agy öregedését.

„Idővel sejtjeink és szerveink lassan leépülnek, az immunrendszer pedig erre úgy reagálhat, hogy gyulladásos folyamatokat indít el. A gyulladásos molekulák ezután a véráramba kerülhetnek, eljuthatnak az agyba, megzavarhatják annak normális működését, és károsíthatják akár a gondolkodás képességét is” – fogalmaztak.

A Johns Hopkins Egyetem és a Mississippi Egyetem tudósai ezt az elképzelést már egy korábbi tanulmányukban is vizsgálták: a kutatók akkor középkorú felnőttek vérében lévő gyulladásos molekulák jelenlétét elemezték olyan pontossággal, hogy húsz évvel előre képesek voltak megjósolni a kognitív változásokat.

Elolvasom a cikket