Az Alzheimer-kór átterjedhet a szervátültetett betegekre

Egy tanulmány szerint az Alzheimer-kór átterjedhet azokra a betegekre, akik potenciálisan mérgező géneket tartalmazó transzplantátumot kapnak – olvasható a dailymail.co.uk oldalán.

Kanadai kutatók azt szorgalmazzák, hogy minden donort vizsgáljanak meg a betegségre, arra az esetre, ha az esetek észrevétlenül maradnának.

Az új tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, amelyek csontvelőjéből olyan donoroktól származó őssejteket ültettek át, akik családon belüli Alzheimer-kórban szenvedtek.

Ezt a típust egyetlen genetikai mutáció okozza, amely családon keresztül öröklődik, és közel 350 000 amerikait érint, az Egyesült Királyságban pedig az Alzheimer-kór esetek 1 százalékát.

Az Alzheimer-kór ezen formájával élő betegek az amiloid prekurzor fehérje (APP) génjének hibás változatát hordozzák, amely plakkokká alakulhat és lebonthatja az agyat.

A tanulmány először mutatta ki, hogy ez a folyamat a központi idegrendszeren kívül kezdődik, majd az agyba jut, ahol az Alzheimer-kórral járó kognitív hanyatlást okozza.

A kutatócsoport megállapította, hogy az egerek már hat hónapos korukban a kognitív hanyatlás jeleit mutatták – csaknem fele annyi idő alatt, mint azok, akik nem kaptak transzplantációt.

A tanulmány az Egyesült Királyságból származó bombasztikus bizonyítékok közepette született, amelyek szerint legalább öt ember „elkapta” a memóriaromboló betegséget egy mára betiltott hormonkezeléstől, amely beteg emberek testéből származó mérgező fehérjékkel volt szennyezve.

Az új kutatás szerzői felszólítottak arra, hogy a vér-, szövet- és szervdonorokat Alzheimer-kórra szűrjék, hogy megelőzzék a betegség esetleges terjedését.

Elolvasom a cikket