Három gyümölcs, amit a szakember szerint érdemes beleillesztenünk a napi rutinunkba

A vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal teli gyümölcsök az egészséges táplálkozás egyik sarokkövei.

Egy táplálkozási szakértő elárulta, hogy három alapvető gyümölcsöt mindenkinek fogyasztania kellene.

Roxana De Sousa, a Dole Sunshine Company vezető táplálkozási szakértője az Express-nek elmondta: A gyümölcsök létfontosságúak a kiegyensúlyozott étrendhez, segíthetnek az egészséges bélrendszer fenntartásában, csökkenthetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a stroke és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, és alacsony zsír- és kalóriatartalmuknak köszönhetően támogatják a testsúlykontrollt.

De mivel ilyen széles választék áll rendelkezésre, melyiket érdemes előnyben részesíteni? Íme a három legfontosabb, amit érdemes beiktatni az étrendbe.

1. Szeder
A szakértő által „antioxidáns erőműnek” titulált szeder többet nyújt, mint savanykás ízt.

De Sousa szerint: „Ezek a sötét, ízletes gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal és rosttal, segítik a rákkockázat csökkentését és az emésztés egészségét. Gazdag színüket az antociánok adják, amelyek szintén a betegségellenes képességükkel összefüggésbe hozható vegyületek. Bónuszként a szeder alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, így kiváló választás az egészséges testsúly megőrzéséhez.”

Ezt szem előtt tartva a táplálkozási szakértő azt ajánlotta, hogy törekedjünk napi egy adag bogyós gyümölcsre.

2. Cseresznye
Bár egyedi ízük és textúrájuk miatt talán nem mindenki kedvence, egészségügyi előnyei „tagadhatatlanok”. De Sousa azt mondta: „A cseresznye a legmegfelelőbb gyümölcs a világon.” A cseresznye tele van rosttal, C-vitaminnal, káliummal és különböző fitokemikáliákkal, és különösen arról tettek említést, hogy csökkenti az edzés utáni fájdalmat és a köszvényes rohamok kockázatát, ami nagyrészt magas fenoltartalmának köszönhető, amely segít a gyulladás elleni küzdelemben.

Javasolta, hogy naponta körülbelül egy csésze friss cseresznyét fogyasszunk.

3. Narancsfélék, citrusfélék
A C-vitamin-tartalmáról híres narancs megfizethető és egészséges választás. De Sousa azt mondta: A narancs és citrusfélék rokonai, köztük a mandarin, kiváló rost-, flavonoid- és C-vitaminforrások, amelyek mind támogatják a szív egészségét és segítik a hidratálást. Egyetlen narancs vagy néhány mandarin is fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez. Emellett ezek a gyümölcsök ideálisak a hidratáltság fenntartásához, mivel nagyrészt vízből állnak, és jelentősen hozzájárulhatnak a napi folyadékbevitelhez.

A táplálkozási szakértő azt javasolta, hogy legalább egy narancsot vagy hasonló méretű citrusfélét fogyasszunk a napi étrendünkben.

De Sousa hozzátette, hogy amikor csak lehet, a friss gyümölcsöket kell választani, hogy „maximalizáljuk” tápértéküket.

Hozzátette: „Ha azonban a friss lehetőségek nem állnak rendelkezésre, a saját levükben lévő gyümölcskonzervek jó alternatívaként szolgálhatnak. Ne feledje, hogy a magas cukortartalom miatt kerülje a szirupban konzerváltakat.

Elolvasom a cikket