Valóban rákot okozhat a a koffeinmentes kávé?

Az FDA vizsgálja, hogy be kellene-e tiltani egy vegyi anyagot, amelyet az Egyesült Államokban a koffeinmentes kávé nagy részének előállításához használnak – olvasható a dailymail.co.uk oldalán.

A metilén-klorid megköti és kivonja a koffeint a kávébabokból, és olyan nagy láncok használják, mint a Starbucks és a Dunkin’ Donuts.

A kampányolók szerint azonban az a tény, hogy a vegyi anyagot patkányoknál rákos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe, életbe léptet egy 1958-as, kevéssé ismert szabályt, amely tiltja az olyan élelmiszer-adalékanyagok használatát, amelyekről állatkísérletek kimutatták, hogy rákot okozhatnak.

Az FDA jelenleg vizsgálja az Environmental Defense Fund kampányolóinak petícióját, amely a metilén-klorid felhasználásával készült koffeinmentes kávé betiltására irányul.

Ezáltal az Egyesült Államok 10 millió koffeinmentes kávéfogyasztója nem juthat hozzá a kávéfőzethez, illetve annak állítólagos előnyeihez, többek között a szív egészségének és a hosszú élettartamnak a javulásához.

Az 1958-as törvény, az úgynevezett Delaney-záradék kimondja, hogy „egyetlen adalékanyag sem tekinthető biztonságosnak, ha az ember vagy állat által elfogyasztva rákot okoz”.

A kampányolók 2018-ban sikeresen alkalmazták a szabályt hét, a fagylaltokban és édességekben általánosan használt mesterséges élelmiszer-aroma betiltására, mint például a pulegon, amelyet a borsmenta ízének imitálására használtak.

Most azt remélik, hogy ugyanezt megtehetik a metilén-kloriddal is. A vegyi anyag nyomokban megtalálható a koffeinmentes kávébabokban, a legtöbbje a koffeinmentesítés után kimosódik, vagy a babok pörkölésekor megsemmisül.

A toxikológusok azt állítják, hogy ez a mennyiség olyan kevés, hogy a forró víz, amelyhez a babot adják, valószínűleg több vegyi anyagot tartalmaz.

A vizsgálatok azonban már korábban is összefüggésbe hozták a vegyi anyagot az emberekben és állatokban kimutatott rákos megbetegedésekkel – bár nagyobb dózisokon keresztül.

Elolvasom a cikket