Az USA nem is egészen tagja a NATO-nak!

„Ez a legfurcsább dolog” – mondja David Santoro, a Honoluluban működő Pacific Forum agytröszt elnöke, aki hozzátette, hogy még a legtöbb hawaii lakosnak sincs fogalma arról, hogy államuk technikailag nem részese a szövetségnek.

„Az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy Hawaii az Egyesült Államok része, és ezért a NATO hatálya alá tartozik” – mondja a riportban.

De – folytatja –, hogy ez nem igaz, az már a szervezet nevéből – Észak-atlanti Szerződés Szervezete – is kiderül.

„Az érv Hawaii be nem vonása mellett egyszerűen az, hogy nem része Észak-Amerikának” – mondja Santoro.

Míg a szerződés 5. cikke kollektív önvédelemről rendelkezik bármely tagállam elleni katonai támadás esetén, a 6. cikk korlátozza ennek földrajzi hatályát.

„Az egy vagy több részes fél elleni fegyveres támadásnak minősül az Európában vagy Észak-Amerikában lévő bármelyik részes fél területe elleni fegyveres támadás” – áll a 6. cikkben. A cikk azt is kimondja, hogy a szigeti területeknek az Atlanti-óceán északi részén, a Rák-térítőtől északra kell lenniük.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy Hawaii nem tartozik az 5. cikk hatálya alá, de azt mondta, hogy a 4. cikk, amely szerint a tagok konzultálnak, ha bármelyik tag „területi integritása, politikai függetlensége vagy biztonsága” veszélyben van, minden olyan helyzetre vonatkozik, amely az 50. államot érintheti.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a Hawaiira vonatkozó szerződésmódosítás nem valószínű, hogy konszenzusra találna, mivel más tagok területe kívül esik az 5. cikkben meghatározott határokon.

A NATO például nem csatlakozott az alapító tag Egyesült Királyság Argentína elleni 1982-es háborújához, miután az argentin csapatok megszállták a Falkland-szigeteket, egy vitatott brit területet az Atlanti-óceán déli részén.

Egyes szakértők szerint a washingtoni szerződés aláírása óta eltelt évtizedek alatt megváltoztak az idők, és azt állítják, hogy a mai politikai helyzet az Indo-csendes-óceáni térségben szükségessé teheti a szerződés újragondolását.

A CNN ezért megkereste a NATO-t, de a szervezet nem válaszolt a hírtelevízió kérdéseire.

Elolvasom a cikket