Ez a három körülmény hajlamosít leginkább a demenciára

A kutatók összehasonlították a demencia – amelyet a memória, a gondolkodás és az érvelés károsodása jellemez – befolyásolható kockázati tényezőit, és megvizsgálták, hogy ezek hogyan hatnak bizonyos agyi régiókra, amelyek különösen érzékenyek az Alzheimer-kór és a skizofrénia szempontjából is.

A kutatás, amely közel 40 ezer, 44 és 82 év közötti brit felnőtt agyának szkennelésén alapul, szerdán jelent meg a Nature Communications című szaklapban.

Az agynak ezek a sérülékeny területei serdülőkorban fejlődnek ki, és segítene feldolgozni és integrálni „a különböző modalitásokat, a különböző érzékszervek közötti információdarabokat” – magyarázta Gwenaëlle Douaud, az Oxfordi Egyetem docense, a tanulmány társszerzője. De „ezek is az elsők, amelyek elvesznek, amikor elkezdünk öregedni”.

„Azt próbáltuk meghatározni, hogy melyek a demencia közös kockázati tényezői, amelyek ezeket a régiókat érintik?” – tette hozzá Douaud.

A kutatók az Egyesült Királyság Biobankjából származó közel 40 000 viszonylag egészséges résztvevő agyi szkennelésének vizsgálatával azonosították azokat a genetikai és módosítható kockázati tényezőket, amelyek hozzájárulnak az „agy legérzékenyebb részeinek” sérülékenységéhez.

A tanulmány 161 módosítható kockázati tényezőt vizsgált, köztük a vérnyomást, a koleszterinszintet, a cukorbetegséget, a testsúlyt, az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a gyulladásos betegségeket, a környezetszennyezést, a hallást, az alvást, a szocializációt, az étrendet, a fizikai aktivitást és az iskolázottságot.

A cukorbetegség diagnózisa, a levegőben lévő nitrogén-dioxid mennyisége és az, hogy valaki milyen gyakran iszik alkoholt – a sohától a napi, vagy majdnem napi alkoholfogyasztásig – a három legmarkánsabb kockázati tényezőnek bizonyult az agy ezen régióira nézve – mondta Douaud.

A cukorbetegség, a légszennyezés és az alkoholfogyasztás egyenként körülbelül kétszer akkora hatást fejt ki, mint a többi vezető kockázati tényező. A következő fő kockázati tényezők az alvás, a testsúly, a dohányzás és a vérnyomás.

A kutatók hét olyan genetikai klasztert azonosítottak, amelyek hatással vannak az agy ezen érzékeny részeire, és amelyek közül néhány a Parkinson- és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható. Douaud szerint a genetikai és a módosítható kockázati tényezők nem hasonlíthatók össze.

Elolvasom a cikket