Ilyen húsvétja még nem volt a brit királyi családnak

A brit királyi család társadalmi naptárának egyik legfontosabb alkalma a húsvéti istentisztelet a windsori kastély Szent György-kápolnájában. A néhai II. Erzsébet királynő (1926-2022) állítólag különösen szerette. Ezt követően a királyi család tagjai általában közös ebédre gyűlnek össze. Ez azonban most elmarad. A húsvéti ünnepségek tehát a szokásosnál szerényebbek lesznek. A királyi pár részt vesz az egyórás szertartáson, és a hírek szerint a családját Károly vezeti majd az oltárhoz, annak ellenére, hogy jelenleg is rákkezelés alatt áll. Biztonsági intézkedésként azonban Kamillával együtt a királyi család többi tagjától elkülönítve fog ülni.

A Buckingham-palota nem jelentette be, hogy idén pontosan kik vesznek részt a ceremónián. Csak „a család más tagjairól” volt szó. A brit média, így a Daily Mail is azt feltételezi, hogy Károlyra való tekintettel idén a szokásosnál kevesebb királyi családtag lesz jelen. Károly nővére, Anna hercegnő és gyermekei, Péter Fülöp és Zara Tindall várhatóan jelen lesz.

Az edinburghi herceg és hercegné is valószínűleg részt vesznek a rendezvényen. Károly legfiatalabb öccse, Eduard herceg és felesége, Zsófia az elmúlt hetekben számos találkozót vállalt a király, Vilmos herceg és Katalin hercegnő helyett. A The Telegraph Eduardot már egyenesen a királyi család jelenlegi „vezéralakjának” nevezte.

A 2023-ban kegyvesztett András herceg és lányai, Eugénia és Beatrice szintén elkísérték a családot a húsvéti szertartásra.

A cikkben felidézik, február 27-én, Konstantin görög király (1940-2023) Windsorban tartott gyászszertartásán a király öccse feltűnést keltett, amikor hangos nevetésbe kezdett. Volt felesége, Sarah Ferguson nem volt jelen a tavalyi húsvéti ünnepségen, a yorki hercegné azonban az elmúlt hónapokban újra reflektorfénybe került volt férje mellett. Részt vett a karácsonyi szertartáson Sandringhamben, és elkísérte András herceget Konstantin király gyászszertartására is. Azt még nem tudni, hogy Yorkék részt vesznek-e a vasárnapi húsvéti istentiszteleten.

Mindenesetre Katalin és Vilmos távolléte miatt lesz egy kis űr. Tavaly még sugárzott a tekintetük, amikor az istentiszteletre mentek. Akkor először mindhárom gyermekkel együtt. Március 22-én azonban a hercegnő elárulta, hogy a január közepén elvégzett hasi műtétet követően rákot diagnosztizáltak nála, és elkezdték a kemoterápiát. A család azt tervezi, hogy a húsvéti ünnepeket békében együtt tölti majd. Április 17-én György herceg , Charlotte hercegnő és Lajos herceg visszatérnek a Lambrook iskolába, Vilmos herceg pedig ekkor folytatja királyi kötelességeit.

Elolvasom a cikket