Kezdődik a szezon a világ tetején

Eddig mintegy 400 kalandor foglalt le utat Nepálból a „világ tetejére” expedíciós cégeknél – mondta a Német Sajtóügynökségnek Rakesh Gurung, a katmandui idegenforgalmi hatóság vezetője. További foglalások május elejére várhatóak.

Nepál ad otthont a világ 14 nyolcezreséből nyolcnak. Az Everest fő szezonja áprilisban és májusban van, amikor az időjárási viszonyok a legkedvezőbbek. Tavaly tavasszal Gurung hatóságai összesen 478 külföldinek adtak ki engedélyt a hegy megmászására. Ez a külföldieknek 11 000 amerikai dollárba (mintegy 10 000 euró) kerül, és az ár az eljövendő évben 15 000 dollárra emelkedik.

Ez a jövőbeni áremelkedés hozzájárulhat ahhoz, hogy idén különösen sok hegymászó akarja elérni a csúcsot – mondta a nepáli expedíciós cégek szövetségének vezetője, Rishi Bhandari.

Kérdéses, hogy 4000 dollár mennyit jelent majd, amikor egy Everest-emelkedés általában legalább 40 000 euróba kerül fejenként – gyakran ennek a duplájába is. A hivatalos díjon kívül ez magában foglalja a helyi segítők bérét, akik a külföldi hegymászókat kalauzolják, cipelik a csomagjaikat és főznek, valamint a szállást, a repülőjegyeket és a felszerelés költségét, beleértve az oxigénpalackokat is.

„A gazdag emberek általában nem bánják, ha egy kicsit többet költenek” – mondja Bhandari. „De sok hegymászó a középosztályból kerül ki, akik egyszerűen csak szeretik a hegymászást, és mindig spórolni akarnak – még ha csak néhány száz dollárról is van szó.”

Elolvasom a cikket