Moszkva terrortámadások szervezőinek letartóztatását követeli Kijevtől

2024. március 31. vasárnap. 20:37

„A külügyminisztérium átadta az ukrán hatóságoknak a terrorista merényletek elleni nemzetközi egyezmény (ICBT) és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezmény (ICSFTU) szerinti követelményeket a szóban forgó terrortámadásokban részt vevő valamennyi személy azonnali letartóztatására és kiadatására vonatkozóan” – közölte a tárca.

A követelések között szerepel Vaszil Maljuk, az SZBU vezetőjének letartóztatása, aki március 25-én beismerte, hogy Ukrajna szervezte a Krími híd elleni 2022 októberi robbantást, és részleteket árult el más oroszországi terrortámadások szervezéséről.

„A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem minden állam kötelessége. Az orosz fél követeli, hogy a kijevi rezsim azonnal hagyjon fel a terrorista tevékenységek bármilyen támogatásával, adja ki az elkövetőket és térítse meg az áldozatoknak okozott károkat. Ha Ukrajna megszegi a terrorizmus elleni egyezményekből eredő kötelezettségeit, az nemzetközi jogi felelősségét vonja maga után” – hangsúlyozta a minisztérium.

A RIA Novosztyi ennek kapcsán felidézte, a Moszkva melletti Crocu City Hallban március 22-én este történt terrortámadás. Több férfi betört az épületbe, közvetlen közelről lőttek az emberekre, és több helyen felgyújtották a nézőteret. Mihail Murasko, az egészségügyi minisztérium vezetőjének legfrissebb adatai szerint 144 ember vesztette életét.

Vlagyimir Putyin szerint a terrortámadást radikális iszlamisták követték el, a bűnüldöző szerveknek ki kell deríteniük, hogy kik állnak a háttérben. Ugyanakkor Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója megjegyezte, hogy a letartóztatottak első vallomásai megerősítik az ukránok érintettségét. Az orosz biztonsági szolgálatok úgy vélik, hogy a támadáshoz az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának is köze volt.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság kilenc embert vett őrizetbe az ügyben, közülük négyen a támadás feltételezett közvetlen elkövetői. A kihallgatás során a vádlottak elismerték, hogy a támadás után Kijevbe tartottak jutalomért – közölte az orosz nyomozóbizottság.

Elolvasom a cikket