2,3 billió rubelt keresett Oroszország

2022 áprilisától idén januárig Moszkva 31 milliárd eurót, azaz 2,2 billió rubelt kapott az EU-tól vezetékes gázszállításokért. Ezentúl további mintegy 920 millió euró, azaz 66 milliárd rubel értékben adtak el gázt más barátságtalan európai országoknak.

Magyarország (769 milliárd rubel), Olaszország (655 milliárd), Görögország (328 milliárd) és Szlovákia (310 milliárd) voltak a legnagyobb vezetékes gázvásárlók. Néhány nagy importőr statisztikái azonban nem nyilvánosak, így például Németország és Ausztria adatait nem lehet tudni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 márciusában jelentette be, hogy az Európai Unió és más, Oroszországgal szemben korlátozó intézkedéseket bevezető államok földgázszállításaiért fizetendő összegeket rubelre váltják át. A Gazprombank ezért két számlát nyitott a külföldi gázvásárlónak – egy devizaszámlát és egy rubelszámlát. A vevő az első számlára a „kék üzemanyag” szállítására vonatkozó szerződésben meghatározott pénznemben, például euróban utalja a pénzt. Ezt követően a bank eladja ezt a valutát a moszkvai tőzsdén, és a bevételt rubelben írja jóvá a gázvásárló számláján. Ezután ezt a rubelszámlát használják a Gazprommal, a gázszállítóval történő elszámolásra.

Elolvasom a cikket