Ezt együk húsvét után

Ünnepekkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mértékről – húsvétkor is gyakori probléma a túlevés. A jellemzően nehezebb ételekből álló menük után a szervezetünk jelez: ideje kímélő étrendre váltani. Tarnai Irén dietetikus összefoglalta, mit tehetünk ezekben a napokban azért, hogy segítsünk a szervezetünknek kipihenni a mögöttünk hagyott lakomákat.

„Az ünnepi időszak utáni kímélő étrend lényege a méregtelenítő szervek tehermentesítése. A váltás alapeleme a mit, hogyan, mikor és hányszor kérdéssor, azaz kulcsfontosságú, milyen alapanyagot választunk és az is, milyen konyhai technológiával készítjük el az ételeinket” – emelte ki a szakember, aki hozzátette: ugyancsak lényeges, hány alkalommal, milyen időközönként étkezünk.

„A napi három-öt étkezés javasolt; ha háromóránként eszünk, egyenletesen oszlik el a tápanyag a szervezetünkben. Ezáltal azt is elkerülhetjük, hogy egyszerre nagy mennyiséget fogyasztunk el, megterhelve ezzel az emésztőrendszert.”

Mit ajánlott enni?

„Érdemes egy emésztést segítő langyos teával indítani a napot, ez lehet például menta-, articsóka-, kamilla-, gyömbér- vagy tetszőleges gyümölcstea” – javasolja Tarnai Irén.

„Kávé fogyasztása ugyanakkor nem ajánlott éhgyomorra, már csak azért sem, mert a szervezet kortizolszintje reggel 8 és 9 óra közt a legmagasabb, felesleges egy feketével tovább növelni. A kávéfogyasztást érdemes inkább fél 10 és fél 12 között megejteni.”

Reggelire egy vajjal vagy margarinnal vékonyan megkent pirítóst ajánl egy kevés nyers zöldséggel, de kitűnő választás egy zöldségkrémes kenyérszelet is. Tízóraira pedig fogyaszthatunk gyümölcsöt és egy kevés enyhén sós rágcsálnivalót, például ropit vagy tallért, esetleg cukormentes kekszet.

Az ebédünkben helyezzünk hangsúlyt a zöldségfogyasztásra. A dietetikus pürésített levest ajánl pirított zsemlekockával. A zöldségeket pedig a köretekbe is érdemes belecsempészni, például a sárgarépás rizs vagy rizibizi is kitűnő választás.

„Kímélő étrend esetén ajánlott a csípős, fűszeres ételek kerülése, ami nem azt jelenti, hogy ízetlennek kell lenniük a fogásoknak: helyettesítsük a fűszereket friss fűszernövényekkel” – mondta a szakember.

A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, hogy törekedjünk minél több gyümölcs fogyasztására. Az alma például megfelelő választás, hiszen kimondottan jót tesz az emésztésnek.

„Vacsorára választhatunk például baromfivirslit friss tavaszi zöldségekkel és egy szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. Emellett fokozottan kell figyelni a kellő folyadékbevitelre, ihatunk vizet, cukor nélküli teát vagy limonádét. De ne feledkezzünk meg a napi rendszeres testmozgásról sem” – tette hozzá a szakember.

Elolvasom a cikket