Ha ön is ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor laktózintoleranciája lehet

A laktóz a legtöbb tejtermékben megtalálható, de a feldolgozott élelmiszerek egy része is tartalmazza. Ezt a cukrot az emésztés során a vékonybélben termelődő laktáz enzim bontja le. Mivel a laktózérzékenyek szervezete nem termel elegendő laktázt, a termékek nem tudnak felszívódni a vékonybélben, így a vastagbél baktériumflórája bontja le a laktózt, ami zsírsavak és gáz képződéséhez vezet.

A laktózintolerancia nem allergia, mivel a tünetek hátterében nem az immunrendszer túlérzékenységi reakciója áll.

A laktózérzékenység jól diagnosztizálható, és a tünetek kialakulása elkerülhető a laktóz fogyasztásának kerülésével. A tejtermékek diagnózis nélküli elhagyása nem javasolt, mivel számos értékes tápanyag vihető be általuk.

A betegség tüneteinek súlyossága attól függ, mennyi laktózt tud valakinek a szervezete feldolgozni, vagyis hogy rendelkezik-e még valamennyi bontóenzimmel vagy nem. Éppen ezért van, aki számára a laktóztartalmú ételek teljes elhagyása ajánlott az erős tünetek miatt, míg mások csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után tapasztalnak tüneteket.

Jellemző tünetek lehetnek a hasmenés, a hascsikarás; a hányinger, a hányás, a gyomorgörcs, a hasi fájdalom, a puffadás.

A tünetek általában a laktóztartalmú táplálék fogyasztása után 30-120 perccel jelentkeznek.

Sokan nincsenek tisztában a tejfehérje-allergia és a tejcukorra való érzékenység közti különbséggel, pedig a két betegség nagyon is különbözik egymástól.

A tejfehérje-allergia az immunrendszer túlzott, téves reakciója a tejben található fehérjékre. A laktózintolerancia viszont egy emésztési zavar, amelynek hátterében az áll, hogy a vékonybélben nem termelődik elég laktáz enzim, ami a tejben lévő cukrot, a laktózt bontja le.

A két betegség tünetei nagyrészt szintén különböznek. A laktózintolerancia emésztőszervi tünetekkel jár, amelyek nagyon kellemetlenek lehetnek, de alapvetően nem veszélyesek. A tejfehérje-allergia is kiválthat emésztőszervi tüneteket, de kiütéseket, bőr- és légúti tüneteket is okozhat. Ezek közül a legsúlyosabb, az anafilaxia, ami az életet is veszélyezteti.

Laktózintolerancia esetén a tejtermékek fogyasztása nem tilos, de azok laktózmentes változatát kell választani. Tejfehérje-érzékenység esetén semmilyen tejtermék nem fogyasztható!

Ha tejtermékek fogyasztása után emésztést érintő panaszai vannak, keresse fel háziorvosát, és kérje a laktózintolerancia irányába történő kivizsgálás megszervezését.

Mivel a laktózintoleranciát is jellemző tüneteket többféle betegség és állapot is okozhatja, diagnózis nélkül ne hagyja el végleg a tejtermékek fogyasztását, mert a bennük lévő értékes tápanyagokra szervezetének szüksége van!

A legtöbb ember szervezetében születéstől fogva termelődik laktáz enzim, amely szükséges az anyatej megfelelő emésztéséhez is. Ahogy másféle táplálékok is az étrendbe kerülnek, a laktáztermelés csökken, de a megmaradó mennyiség gyakran elég ahhoz, hogy egy normál felnőtt étrenddel a szervezetbe kerülő laktózmennyiséget lebontsa. Az elsődleges laktózintolerancia azoknál fordul elő, akiknél ez a megmaradó mennyiség túl kevés.

A jelenségnek genetikai hátterét is azonosították, az ázsiai, afrikai, dél-amerikai, dél-európai és őshonos ausztrál embereknél sokkal gyakoribb a laktózintolerancia, mint például az észak-európaiaknál. Magyarországon a közép-európai genetikai állomány alapján 30 százalékosra tehető laktózintolerancia gyakorisága, de csak nagyjából minden tizedik embernél okoz a csökkent laktázmennyiség tüneteket.

Ha érzékeny a tejcukorra és tejterméket fogyaszt, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ezek azonban hosszú távon nem károsítják a szervezetet, a laktózintoleranciának nincs ismert szövődménye.

A tej és tejtermékek értékes tápanyagok a bennük lévő fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, és azok jó hatásfokú felszívódása miatt. A laktózintolerancia szövődménye éppen ezek hiánya lehet, ha valaki teljesen kiiktatja az étrendjéből a tejféléket, és nem fordít fokozott figyelmet a tápanyagok más forrásból történő bevitelére. Ennek hiányában kóros fogyás, alultápláltság, csontritkulás alakulhat ki.

A laktózintolerancia kezelése több dologtól is függ. Ha a laktózintolerancia másodlagos, vagyis valamilyen más probléma okozza, annak kezelése magát a tejcukorra való érzékenységet is megszüntetheti.

Ha a laktózintolerancia nem másodlagos, akkor a laktóz kerülése vagy a laktáz enzim pótlása lehet a megoldás. A két módszer egymást nem zárja ki.

Elolvasom a cikket