Hszi Csin-ping: Kína kész elmélyíteni stratégiai együttműködését Indonéziával

MH/ MTI
2024. április 1. hétfő. 20:35

Hszi gratuláltak Prabowónak „a kínai nép régi barátjának” választási győzelméhez, üdvözletét küldte a még hivatalban lévő Joko Widodo elnöknek, majd elmondta, hogy az elmúlt évtizedben gyorsan fejlődtek a kínai–indonéz kapcsolatok, példaként felhozva a Jakarta–Bandung nagy sebességű vasútvonalat, és dicsérte a magas színvonalú kétoldalú együttműködést.

„A kínai–indonéz kapcsolatok értékes eredményeinek kulcsa a stratégiai autonómia, a kölcsönös bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás betartásában rejlik” – hangsúlyozta Hszi.

A 72 éves Prabowót februárban választották meg elnöknek, de eskütételére csak októberben kerül sor. Pekingbe vezető első külföldi útja előtt elmondta, hogy „teljes mértékben támogatja az indonéz–kínai kapcsolatok szorosabbra fűzését, és folytatni kívánja Joko elnök Kínával szembeni baráti politikáját”.

„Az új indonéz kormány elő fogja mozdítani a két ország fejlesztési stratégiáinak összehangolását, és több eredményt fog elérni az együttműködésben olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem és a szegénység enyhítése” – hangsúlyozta Prabowo.

Az elmúlt évtizedben, Joko elnöksége alatt szoros partnerség alakult ki a két ország között, miután Kína Indonézia legfontosabb exportpartnerévé vált a nikkel- és szénszállításban, de Kína is milliárdokat fektetett be az indonéz infrastrukturális és ipari projektekbe, többek között a Jakarta–Bandung nagy sebességű vasútvonalba.

Elolvasom a cikket