A müzli és a gabonapehely a leggyorsabb reggeli – csak felöntjük tejjel, vagy teszünk hozzá joghurtot és már lehet is fogyasztani. Választhatunk különböző ízű, állagú, színű és funkciójú ropogtatnivaló közül. Gyakran tartalmaznak alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, hozzájárulva a kiegyensúlyozott reggelihez. Bár mindez ideálisnak hangzik a nap indításához, egy orvos arra figyelmeztet, hogy a sok gabonapehely nem biztos, hogy olyan tápláló, mint gondolnánk.
A doktornő a zabkását részesíti előnyben, szerinte azt egyszerűen nem lehet felülmúlni. A zab kiváló rost- és ásványi anyag forrás, a boltokban kapható zab azonban előre feldolgozott állapotban kerül a polcra, amely már károsabb hatást gyakorol szervezetünkre a doktornő szerint. Azt javasolja ezért, hogy nyers, feldolgozatlan formában próbáljuk meg beszerezni. A zab emellett nagy mértékben tartalmaz fehérjét, valamint szabályozza és csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet. Legjobban tejjel elkészítve hasznosul, a tejben lévő kalcium, foszfor, D3-vitamin és fehérje miatt.
A friss gyümölcsök, például banán vagy bogyós gyümölcsök szintén kiváló napindítók, akár zabkásához adva is. A különböző diófélék és magvak pedig egészséges telítetlen omega–3 zsírsavakat, valamint B- és E-vitamint, cinket, magnéziumot és még több rostot biztosítanak.
Melyik a legrosszabb gabonaféle?
A legegészségtelenebb reggelizőpelyhek a cukorral és zsírral teli, magas kalóriatartalmú reggelizőpelyhek. A csokoládés müzlit például a legkevésbé egészséges gabonapelyhek között tartják számon. Egy 50 g-os adag csokoládés müzli 227 kalóriát és 6,8 g telített zsírt tartalmaz. Ha pedig hozzáadunk 125 ml teljes zsírtartalmú tejet, akkor ez további 81 kalóriát és 4,6 g zsírt jelent. Egy tál csokoládés müzli így egy gyermek teljes napi telített zsírbevitelének felével, valamint a teljes ajánlott cukorbevitelével egyenlő, ami növeli az elhízás kockázatát.
„A gyerekeknek (és a felnőtteknek) cukormentes, magas rosttartalmú gabonapelyheket kell választaniuk, amelyek telítetlen, egészséges zsírokat tartalmaznak” – hangsúlyozta a szakember.