Mitől változik az ásványvizek íze?

Szirtes Györgyi
2024. április 2. kedd. 5:19

Szinte mindennap hallhatjuk, hogy mennyire fontos a folyadék, azon belül is a vízfogyasztás. A rendszeres és elegendő víz fogyasztása nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése szempontjából. Érdekes utána nézni, hogy mit is iszunk, és hogy a szervezetünknek megfelelő ásványvizet választjuk-e.

Magyarországon csaknem száz kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, közülük 45-50 vizét palackozzák.

Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és elektrolitpótlását egyaránt szolgálják, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, klór, vas, cink, foszfor, fluor, jód és szilícium is megtalálható a boltokban kapható ásványvizekben. A víz ízét az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg.

Az ásványvizek ásványianyag-összetétele a kőzetekből kioldott ásványi anyagok függvényében változik, ezért vásárlásuk az ásványianyag-tartalmuk figyelembevételével ajánlott.

Nézzük, milyen anyagok vannak az ásványvizekben:

A kalcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában szükséges bevinni.

A kálium a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag, amely számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban részt vesz. Szintjét befolyásolja a táplálékkal bevitt mennyiség, az éghajlati viszonyok, a fizikai aktivitás, a nátriumszint és a vízhajtók (diuretikumok) szedése. Sem a túl magas, sem a túl alacsony káliumszint nem tesz jót a szervezetnek.

A magnézium olyan nyomelem, amelyre az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van, sejttípustól függően változó mennyiségben. Az emberi szervezetben lejátszódó számos biokémiai folyamat enzimjeinek működéséhez mint nélkülözhetetlen segítő molekula járul hozzá. Az intenzív fizikai munkát végző férfiak és élsportolók számára különösen fontos a fokozott magnéziumbevitel: napi 350-400 mg magnéziumra van szükségük.

A nátrium elengedhetetlen szerepet játszik számos élettani folyamatban, például a folyadékegyensúly fenntartásában, a különböző idegi ingerületvezetésben, a vizeletkiválasztásban és a megfelelő izomműködésben.

Sokan csak ásványvizet isznak. Az ásványvíz fogyasztása különösen a nyári meleg napokon előnyös a szervezet só- és vízháztartása szempontjából. Nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig történő fogyasztásra azonban – a fentiek miatt – a vezetékes ivóvíz javasolt. Az összetétel mellett érdemes megfontolni, hogy az ásványvízzel szemben a vezetékes ivóvíz költségigénye kisebb, valamint fogyasztásával nem keletkezik műanyag hulladék. Azok számára, akik rendszeresen isznak ásványvizet, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt. Nem tanácsos hosszú időn keresztül ugyanazt a fajta ásványvizet inni, tehát ajánlatos a váltogatásuk.

Elolvasom a cikket