„Az ételkészítéssel kapcsolatos örök vitatémák közé tartozik, hogy szükséges-e lemosni a tésztát főzés után vagy sem” – olvasható az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában, számol be a hazipatika.hu.
A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, a válasz: attól függ.
A szakértők szerint a legtöbb esetben nem jó ötlet a frissen főtt tésztát hideg vízzel leöblíteni, ezzel ugyanis lemossuk róla a ragacsos keményítőréteget, így kevésbé tapad majd meg rajta a szósz. Néhány esetben azonban érdemes beiktatni az öblítést: ha például tésztasalátát készítünk, akkor a hideg vizes átmosással gyorsabban lehűthetjük a főtt tésztát, ráadásul mérsékelhetjük ragadós állagát is.
Így nem fog összetapadni a tészta.
Az ÖkoTest szakemberei szerint az alábbi tippek betartásával is hatékonyan elkerülhetjük a tészta összetapadását:
- Ne spóroljunk a vízzel! A tésztát mindig nagy fazékban és bő vízben főzzük! Úgy számoljunk, hogy 100 gramm tésztára egy liter víz jusson!
- Rendszeresen keverjük meg a tésztát főzés közben!
- A tészta főzővizéhez ne adjunk se olajat, se vajat!
- A tésztát csak félkeményre („al dente”) főzzük!