A zöldség, amely még egy csésze kávé után is segít elaludni

A kávé remek módja az ébrentartásnak, de nem mindig jó: sok kávéivónak álmatlansággal kell szembenéznie az ital iránti függősége miatt. Létezik azonban egy olyan orvosság, amely segít abban, hogy kávéfogyasztás után is nyugodtan aludjon.

Michael Breus amerikai pszichológus szerint a kávé „ürülési ideje” 6-8 óra. Ez azt jelenti, hogy ha ebédidőben, körülbelül 14 órakor isszuk meg a kávét, akkor 22 órára az italban lévő koffeinnek csak a fele hagyja el a szervezetet. Ezért olyan gyakori az a tanács, hogy lefekvés előtt és délután ne igyunk kávét.

Van azonban egy módszer, amely segít elaludni még egy csésze kávé után is este. Ehhez brokkolit kell enni: a zöldség segít gyorsabban megemészteni az italt. Ráadásul serkenti a citokróm P450 enzimek felszabadulását, amelyek felgyorsítják a koffein felszívódását – írja a Mind Body Green.

A brokkoli előnyeiről és hátrányairól

A brokkolit nem véletlenül tartják a táplálkozási szakemberek egyik legkedveltebb zöldségének. Segíti a GI-traktus normális működését: egy adag ebből a zöldségből az ajánlott napi rostbevitel 10 százalékát tartalmazza, ami szükséges a hatékony emésztéshez. Ezenkívül a brokkoli erősíti az ereket, javítja az immunitást, és véd az Alzheimer-kór ellen.

Vannak azonban még mindig olyan emberek, akiknek nem szabad brokkolit enniük.

A brokkolit a magas rosttartalma miatt nem ajánlott műtét után fogyasztani. Továbbá repülőgépen való utazás előtt nem szabad brokkolit enni, ugyanis a zöldség hasi puffadást és fokozott gázképződést okoz. Nem fogyaszthatnak brokkolit a magas gyomorsavtartalommal rendelkező emberek és a hasnyálmirigy-betegségben szenvedők sem.

Mit ne együnk lefekvés előtt?

Mindenki tudja, hogy lefekvés előtt nem szabad kávét és erős teát inni. Azonban, ahogy japán tudósok kiderítették, vannak más termékek is, amelyek elronthatják az alvást. Általában a magas glikémiás indexű ételek nem túl hasznosak, és növelik a vércukorszintet, de megvan a maguk előnye: az ilyen ételek után sokkal jobb az alvás.

A szakértők a magas GI-jű élelmiszerek alvásminőségre gyakorolt hatását a triptofánnak, az álmosító hatásáról ismert aminosavnak tulajdonítják. A több szénhidrátot tartalmazó és magas GI-vel rendelkező élelmiszerek más aminosavakhoz képest növelik az agyba jutó triptofán mennyiségét. Az agyban a triptofán szerotoninná, majd melatoninná alakul át, ami alvást vált ki.

Elolvasom a cikket