Egyre több magyart érinthet a zsírmáj

Magyar Tibor
2024. április 2. kedd. 6:26

A zsírmáj a máj zsíros átalakulását jelenti, amikor túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel a májsejtekben. Általában lassan, évek alatt alakul ki. A zsíros átalakulás következtében a májsejtek élettartama csökken, az esetek elenyésző részében májzsugorodás vagy májgyulladás alakulhat ki szövődményként.

Magyarországon több mint 1,1 millió alkoholbeteg van, a lakosság több mint negyede elhízott, így vélhetően több millióan élnek zsírmájjal.

A zsírmájnak nagyon gyakran nincs észlelhető tünete. Ugyanakkor gyakran jár étvágytalansággal és puffadással, valamint a betegek a jobb felhasban tapasztalhatnak kellemetlen, nyomó érzést, illetve fájdalmat.

A zsírmáj krónikus betegség, mely évek során alakul ki, és általában nem igényel sürgősségi ellátást. Általánosan viszont elmondható, hogy nem szűnő hasi panasz esetén orvosi segítséget kell kérni.

A zsírmáj kiváltó oka gyakran a túlzott mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás, de egyre gyakoribb esetben nem teljesen tisztázott kialakulásának oka. Vannak rizikótényezők, melyek hajlamosítanak zsírmáj kialakulására, mint a túlsúly és elhízás; a magas vércukorszint; az inzulinrezisztencia; a 2-es típusú cukorbetegség; a magas vérzsírszint; a pajzsmirigy-alulműködés; a policisztás ovárium szindróma; az alvási apnoe; a gyors fogyás; a várandósság és a fertőző májgyulladás.

Fentieken túl egyes gyógyszermellékhatások is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához, ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett fontos a rendszeres orvosi kontroll és laborvizsgálat.

A zsírmáj, ha a kiváltó tényezők hosszú időn keresztül fennállnak, májgyulladásba, majd májzsugorodásba mehet át, amely idővel májelégtelenséghez vezethet.

A májelégtelenségnek számos életveszélyes szövődménye lehet. Nő a vérzési hajlam, visszértágulatok alakulnak ki, melyek életveszélyes vérzéshez vezethetnek, csökken a máj méregtelenítő képessége, emiatt zavartság alakulhat ki.

A zsírmáj a kiváltó okok megszűnésével (pl. alkoholfogyasztás mellőzésével) spontán visszafejlődhet. Éppen ezért a zsírmáj kezelésében a legfontosabb a kiváltó okok kezelése.

Kiemelt szerep jut az egészséges életmódnak, az alkoholfogyasztás elhagyásának. Zsírmáj esetén az E-vitamin szedése enyhíti a gyulladásos aktivitást, azonban nem gátolja meg a máj hegszövetes átalakulását.

Elolvasom a cikket